Vietnam popožene privatizaci. Prodej bilionových aktiv bude kontrolovat nový výbor

ČTK ČTK
5. 2. 2018 13:37
Vietnam chce zrychlit privatizaci svých firem. Zřídil proto nový výbor pro dozor nad prodejem státních aktiv. Jejich hodnota dosahuje v přepočtu asi 4,5 bilionu Kč.
Vietnam chce urychlit přechod části státních firem do soukromé sféry. Ilustrační snímek.
Vietnam chce urychlit přechod části státních firem do soukromé sféry. Ilustrační snímek. | Foto: Michel Piccaya / Shutterstock.com

Hanoj - Vietnam v pondělí oznámil, že v rámci úsilí o posílení privatizace zřídil výbor pro dozor nad prodejem státních aktiv v hodnotě asi 5 000 bilionů dongů (asi 4,5 bilionu Kč). Stát v poslední době zintenzívnil práci na odchodu ze stovek státních firem, aby zvýšil jejich výkonnost a ulevil státnímu rozpočtu, píše agentura Reuters.

Privatizace ve Vietnamu postupovala pomalu, proces se ale zrychlil poté, co se v roce 2016 ujala vlády stávající administrativa. Dosavadní postup v prodeji státního majetku brzdí fakt, že nabízené podíly jsou většinou nízké a naopak účast státu vysoká. Svou roli hrají i vlastní zájmy vládnoucí garnitury.

Výbor pro správu státního kapitálu v podnicích bude mít širokou působnost. V současné době jsou státní podniky řízeny různými ministerstvy, a to je jednou z příčin komplikací a zpožďování prodejů státních podílů.

Mezi adepty privatizace jsou například největší pivovary Sabeco a Habeco pod ministerstvem průmyslu a obchodu, zatímco telekomunikační MobiFone pod ministerstvem informatiky.

 

Právě se děje

Další zprávy