Video: V Dubaji otevřeli nový unikát - pozlacený vyhlídkový rám

ČTK ČTK
16. 1. 2018 14:41
V Dubaji postavili novou atrakci pro místní i turisty. Město si můžete nově prohlédnout ze zlatého rámu.
Pozlacený vyhlídkový rám. Dubaj má další unikát | Video: Reuters

Dubaj - Návštěvníci Dubaje mohou nově pohlížet na město z unikátní vyhlídkové budovy. Má tvar pozlaceného a částečně proskleného rámu, který měří do výšky 150 a do šířky 93 metrů. Architekt mexického původu Fernando Donis ale město zažaloval za neoprávněné použití jeho nápadu.

Pro návštěvníky je stavba otevřená od 1. ledna. V dolní části poskytuje historický přehled vývoje Dubaje od ospalé rybářské vesnice po současné moderní město s množstvím výškových budov.

Z horního patra je výhled jak na historickou část, tak na mrakodrapy. Největší pozornost vyvolává průhledná podlaha horní části rámu poskytující pohled na město pod nohama. Jeden z výtahů pak návštěvníky veze také do části stavby poskytující přehled o plánech města do vzdálené budoucnosti.

Správa města počítá s tím, že se rám stane velkou atrakcí, avšak musí řešit právní problém. Donis totiž tvrdí, že mu byl nápad ukraden, a začal se s městem soudit.

V roce 2008 architekt vyhrál mezinárodní soutěž, již uspořádalo město Dubaj spolu s výrobcem výtahů ThyssenKrupp Elevator. Zadáním bylo navrhnout pro Dubaj novou vyhlídkovou stavbu. Do soutěže se přihlásilo 900 projektů a součástí podmínek bylo, že město zváží vítězný projekt, a pokud jej použije, pak pouze po sjednání kontraktu s tvůrci. Vítěz měl získat všechna práva na použití nápadu s tím, že stavba nemůže být realizována bez jeho souhlasu.

Město ovšem podle Donise v jeho projektu nechalo udělat určité změny a použilo ho, aniž s ním uzavřelo jakoukoli smlouvu. V roce 2016 proto u soudu v USA zažaloval dubajskou správu za odcizení intelektuálního vlastnictví.

Newyorský právník Edward Klaris, který žalobu podával, řekl, že soud se koná v USA, protože město Dubaj nemůže být stíháno v Dubaji. Kvůli tomu, co Klaris označil za procedurální důvody, bylo v prosinci řízení pozastaveno. Proces tím ale podle něj neskončil.

Donis sdělil, že je rád, že stavba vznikla. Na její webové stránce je nyní uveden jako architekt. Stanici CNN řekl, že hodlá v právní bitvě pokračovat, protože mu jde o princip. Nedoufá jenom ve finanční náhradu, ale také v to, že projekt přispěje k jeho renomé v oboru.

 

Právě se děje

Další zprávy