Video: Inspirace pro Rusnoka? Novou norskou bankovku propaguje rapující guvernér

Ekonomika Ekonomika
26. 5. 2017 14:44
Komediální video stačilo na kanálu YouTube zhlédnout za dva dny na 16 tisíc lidí. Naproti tomu guvernérův proslov na téma monetární politiky má od března jen několik desítek kliků. Video zároveň Nory vtipnou formou seznamuje s vylepšenými bezpečnostními prvky nových bankovek.
Inspirace pro Rusnoka? Novou norskou bankovku propaguje rapující guvernér | Video: Norges Bank

Oslo - I centrální bankéři mají smysl pro humor. Potvrdili to Norové, kterým se podařilo stvořit úspěšné virální video k vypuštění nových bankovek s námořní tematikou.

Komediální video, ve kterém vystupuje i guvernér norské centrální banky Øystein Olsen jako "DJ Codfather", stačilo na kanálu YouTube zhlédnout za dva dny na 16 tisíc lidí. Pro porovnání - guvernérův proslov na téma loňské monetární politiky zaznamenal od března jen několik desítek kliků.

"Treska právě přichází," říká ve videu Olsen poté, co dalekohledem vyhlíží rapující rybáře, kteří právě dorazili z moře se svým úlovkem. Naráží tím na bankovku s nominální hodnotou 200 norských korun, na které je tato ryba nově vyobrazena.

Centrální banka ji podle agentury Reuters vypustí do oběhu v první vlně, tedy již 30. května. Přidá k ní ještě bankovku v hodnotě 100 norských korun, na které je pro změnu zobrazena vikingská loď.

Video zároveň Nory vtipnou formou seznamuje s vylepšenými bezpečnostními prvky nových bankovek, jako je hologram nebo téměř neviditelný, mikroskopický text.

Nové bankovky stály Nory o 20 procent více než ty původní. Očekává se ale, že jejich životnost by měla být až o polovinu delší, uvedla centrální banka.

 

Právě se děje

Další zprávy