Přes polovinu lidí se při pandemii bálo zajít k lékaři. Raději hledali rady na Googlu

ČTK ČTK
1. 7. 2020 9:27
Více než polovina lidí měla během pandemie covidu-19 obavu z návštěvy lékaře. Vyplývá to z průzkumu, který pro síť lékáren Benu provedla agentura Ipsos. Strach z návštěvy zdravotnického zařízení mělo podle něj 50,4 procenta dotazovaných, 43,7 procenta respondentů návštěvu lékaře zrušilo, přičemž 14,8 procenta z nich stále nemá stanoven nový termín lékařské prohlídky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

"Cílem průzkumu bylo zjistit, jak moc se mimořádný stav projevil na přístupu Čechů k péči o zdraví," uvedla vedoucí odborných projektů lékáren Benu Michala Belasová.

"Realizovaný průzkum nám přitom potvrdil domněnku, kterou jsme jako lékárníci nabyli během jarních měsíců - po intenzivní vlně únorových a březnových nákupů, při které se lidé předzásobovali rouškami, gely a léky na chřipku a nachlazení, návštěvnost lékáren významně opadla. Snížil se také počet léků vydaných na recept, z čehož se dá usuzovat, že lidé skutečně návštěvy lékařů rušili," sdělila Belasová.

Z průzkumu vyplývá, že z návštěvy lékaře či zdravotnického zařízení mělo obavy 51,2 procenta žen a 49,6 procenta mužů. Nejvíce se strachovali mladí lidé od 18 do 26 let (51,9 procenta) a nejstarší zkoumaná věková kategorie 54 až 65 let (51,8 procenta). Nákazy se nejvíce báli lidé v Plzeňském (64,3 procenta) a Jihočeském kraji (60,6 procenta), nejmenší strach měli obyvatelé Královéhradeckého (24 procenta) a Pardubického kraje (33,3 procenta).

Téměř polovina (48,2 procenta) respondentů se domnívá, že období koronaviru mělo negativní dopad na zdravotní péči v Česku. Během pandemie Češi podle průzkumu nejčastěji konzultovali svůj zdravotní stav s lékařem po telefonu (49,8 procenta). Celkem 14,8 procenta lidí řešilo své zdraví s lékárníkem a služeb on-line odborné poradny využilo 7,9 procenta respondentů. Skoro pětina respondentů řešila své zdravotní problémy vyhledáváním na internetu.

"Když není z nějakého důvodu možné dojít se poradit s lékařem nebo odborníkem v lékárně, například pokud máte podezření na infekční nemoc, telefonická či on-line konzultace s lékařem anebo lékárníkem je určitě vhodným způsobem, jak zjistit relevantní informace. Před ostatními informacemi 'z Googlu' bychom se ale měli mít na pozoru a vždy si jejich pravdivost ověřit s odborníkem," dodala Belasová.

Průzkum provedla v polovině června pro síť lékáren Benu agentura Ipsos na vzorku asi 500 respondentů.

Podobný trend potvrzuje nedávný průzkum České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Ukázal, že během koronavirové krize si téměř každý desátý uživatel léků na předpis v ČR upravil bez konzultace s lékařem užívání těchto přípravků. Důvodem byla podle asociace obava z možného vystavení se nákaze v případě osobní návštěvy zdravotnického zařízení.

Video: Lidé se bojí nákazy a odmítají léčbu. Sanitku nevolají ani pacienti s mrtvicí, říká neurolog Tomek

Strach z koronaviru je masivní. Běžně by přijeli za hodinu nebo za dvě, ale teď jezdí až druhý nebo třetí den, popisuje neurolog Aleš Tomek. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy