Češi nakupují ve slevách, čtvrtina domácností si může dovolit jen základní potraviny

ČTK Aktuálně.cz ČTK, Aktuálně.cz
Aktualizováno 17. 12. 2022 12:47
Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Uvádí to průzkum společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 tisíc korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Ve slevách potraviny nejvíce nakupují nezaměstnaní, senioři, rodiče na rodičovské dovolené, pracovníci v zemědělství, lesnictví, obchodu či službách, stojí v průzkumu. Akce častěji vyhledávají ženy než muži. Kvůli rostoucím cenám začala téměř pětina českých domácnosti nakupovat méně kvalitní potraviny a asi 15 procent se rozhodlo ušetřit změnou jídelníčku.

"Zásadní pomoc s pořizováním potravin, například prostřednictvím potravinové banky, ale zatím potřebuje pouze minimum českých domácností," řekla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Přibližně 37 procent rodin za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 tisíc korun, téměř třetina pak 3000 až 5000 korun. S 10 tisíci si vystačí asi 82 procent domácností. Více než 10 tisíc má na potraviny vyhrazeno 18 procent respondentů.

Nejčastěji jsou to lidé pracující v armádě, bezpečnostních složkách, IT, telekomunikacích nebo ve zdravotnictví, vyplývá z průzkumu. Za jídlo si připlácí spíše muži, studenti vysokých škol a lidé ve věku 45 až 54 let. Nejvyšší výdaje mají Pražané. V menších městech si starší lidé přilepšují vlastním chovem zvířat či pěstováním zeleniny a ovoce, zjistil KRUK.

"Téměř bez ohledu na věk, měsíční příjem a sociální postavení jsou Češi velmi citliví na ceny a rádi vyhledávají slevové akce. V regionech sousedících s Polskem navíc neváhají za nákupem levnějších potravin vycestovat do zahraničí - dokonce více než třikrát častěji, než činí průměr z celé republiky," řekla Palendalová. Za českými hranicemi jídlo nakupuje asi desetina domácností, stojí ve zprávě.

Průzkum se uskutečnil letos v říjnu, zpracovala ho společnost STEM/MARK. Říjnová inflace v Česku činila 15,1 procenta, v listopadu zrychlila na 16,2 procenta, dokládají data Českého statistického úřadu.

Podle něj potraviny v předešlém měsíci meziročně zdražily asi o 27,1 procenta. Vzrostly zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent, olejů a tuků o 41 procent, brambor o 42 procent a cukru o 109 procent. Celkově patřila listopadová inflace v Česku k nejvyšším v Evropě. Vyšší byla například v Turecku, Moldavsku, na Ukrajině, v Pobaltí či v Maďarsku, vyplynulo z analýzy společnosti Portu.

Video: Lidé jsou vyděšení. Nepotřebujeme je ještě více strašit, aby dál spořili, říká Marek (24. 11. 2022)

Domácnosti i firmy by teď potřebovaly spíše uklidnit, ne strašit, aby ještě více spořily. Jejich opatrnost je možná až přestřelená, míní ekonom. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy