Miliardový úspěch českého projektu. Vyhledávač letenek Kiwi.com kupují Američané

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 3. 6. 2019 10:18
Většinový podíl v brněnské firmě Kiwi.com, která vytvořila vyhledávač levných letenek, koupil americký fond General Atlantic. Svůj podíl prodal Impuls Capital Ondřeje Tomka i další investoři. Spoluzakladatelé Oliver Dlouhý a Jozef Képesi si však ponechají nadále významný podíl. Cenu transakce společnost zveřejňovat nebude. Podle dřívějších nepotvrzených údajů měl General Atlantic za podíl zaplatit téměř tři miliardy korun.
Zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý
Zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý | Foto: ČTK

Kiwi jeden jeden z nejúspěšnějších českých start-upových počinů. Hospodářské noviny v pondělí informovaly, že těsně nadpoloviční většinu kupuje americký fond General Atlantic, který se zaměřuje na investice do rostoucích technologických firem a má podíly například v Airbnb, Uberu či Flixbusu. Z Kiwi odchází většina českých investorů, spoluzakladatelé Oliver Dlouhý a Jozef Képesi prodali nepatrný podíl a ve firmě se sídlem v Brně zůstávají.

Pro české investory, kteří v minulosti do Kiwi vložili peníze, se jedná o životní obchod. Ačkoliv detaily transakce nebyly zveřejněny, podle dřívějších informací časopisu Forbes by cena za poloviční podíl Kiwi měla činit zhruba tři miliardy korun, před rokem se spekulovalo hovořilo o ještě vyšších částkách.

Někteří investoři tak z vložených statisíců korun zinkasují stamiliony korun. Například Jiří Hlavenka, který byl prvním, kdo poskytl peníze na rozjezd Kiwi (tehdy ještě pod názvem Skypicker) by z původní investice půl milionu korun mohl vyinkasovat částky okolo jedné miliardy korun, informují HN.

Kromě Hlavenky celé své podíly prodali i Ondřej Tomek (jeho podíl činil původně 10 procent - pozn. red.), Sugilit Invest majitele parfumerií Fann Jaroslava Kokoluse a jeho právníka Dušana Dvořáka (8,5 procenta) a také bývalá výkonná ředitelka Kiwi Lucie Brešová a programátor Luboš Charčenko (oba po 0,9 procenta).

Zhruba polovinu svého podílu, který dosud činil 21,6 procenta, prodává i Touzimsky Airlines. Za ní stojí Jan Veverka, který kromě svých peněz investoval i prostředky Aleše Zázvorky a bývalého šéfa ČEZu Martina Romana.

"Investovali jsme do Kiwi.com v době, kdy jen málokdo věřil v životaschopnost podnikatelského nápadu Olivera Dlouhého," uvádí k transakci Irena Valentová, šéfka skupiny Touzimsky Kapital, pod níž spadá Touzimsky Airlines. Podle ní není potenciál ještě zdaleka vyčerpán.

"My s Jozefem Képesim a Lubošem Charčenkem zůstáváme se 40 procenty, Touzimsky Airlines si ponechávají necelých deset procent," upřesnil zakladatel Oliver Dlouhý.

Kiwi.com se podle něj chystá vstoupit do další fáze růstu. Brněnská firma byla založena v roce 2012 a v letech 2017 a 2018 ji časopis Forbes zvolil nejrychleji rostoucím start-upem v Evropě. V loňském roce dosáhla tržeb 30,9 miliardy korun.

"Unikátní je Kiwi.com především díky tomu, že do firmy se investovalo do dnešního dne jen 1,4 milionu dolarů, což je na startupové poměry hrozně málo. Navíc firma byla hned v prvních letech zisková. Takové srovnání nemohou nabídnout ani nejznámější světové firmy," uvedl investiční ředitel Impuls Capital Branislav Gordan, který měl prodej podílu na starosti.

Firmu bude dál řídit Dlouhý

Americký fond General Atlantic působí zhruba čtyřicet let a za tu dobu postupně investoval do 350 společností. V současnosti má podíly ve stovce firem, mezi nimi jsou i celosvětové známé společnosti jako Airbnb, Uber, Flixbus či Snapchat. Ačkoliv General Atlantic bude držet nadpoloviční podíl, firmu dále bude řídit Dlouhý a jeho tým.

"Každodenní exekutiva zůstává na mně a managementu, na tom se nic nemění. S novým akcionářem máme nastavený nějaký systém pravidelných porad a setkání, ale do denního chodu zasahovat nebude," popisuje v rozhovoru pro HN Dlouhý.

 

Právě se děje

Další zprávy