Evropské banky přestaly tisknout pětiseteurovky. Bojí se jejich zneužití teroristy

ČTK ČTK
27. 1. 2019 18:41
Většina centrálních bank eurozóny dnešním dnem přestává dávat do oběhu bankovky v nejvyšší hodnotě pět set eur (12 750 korun). Výjimkou jsou pouze centrální banky Německa a Rakouska, které budou tyto bankovky vydávat do 26. dubna. Bankovky však i nadále zůstávají platným platidlem, uvedl na internetu list Le Parisien.
Foto: ČTK

Pětiseteurová bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Důvodem ukončení vydávání těchto bankovek jsou obavy, že je využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz.

V některých kruzích si dokonce vysloužila přezdívku Bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufr obsahující pětiseteurové bankovky v hodnotě jeden milion eur váží pouze 2,2 kilogramu.

Evropská centrální banka oznámila v květnu 2016, že ukončí výrobu a vydávání pětiseteurových bankovek do konce roku 2018. Bankovka byla dána do oběhu spolu s dalšími eurobankovkami v roce 2002. Poslední bankovky v hodnotě 500 euro byly vytištěné v roce 2014 a do oběhu se nyní dostávají bankovky z těchto zásob.

Podle statistik ECB se tyto bankovky na celkovém počtu eurobankovek v oběhu podílejí jen 2,4 procenty, na celkové hodnotě však více než dvaceti procenty. Na konci listopadu bylo v oběhu 521 milionů bankovek v hodnotě pět set eur.

Bankovka v hodnotě pět set euro má fialovou barvu a zobrazuje architekturu 20. století. Rakouská a německá centrální banka budou vydávat bankovky do dubna kvůli zajištění hladkého přechodu a z logistických důvodů.

 

Právě se děje

Další zprávy