Většina Čechů stále nechce ošklivou zeleninu. Část úrody se proto zaorá nebo vyhodí

ČTK ČTK
10. 9. 2018 17:17
Odběratelé nemají o takové potraviny zájem. Zemědělci jsou tak nuceni produkovat mnohem více plodin, než je nutné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iniciativa Zachraň jídlo

Praha - Šest z deseti lidí si v ČR raději koupí vzhledově dokonalou zeleninu a ovoce. Opačně smýšlí 19 procent, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejčastějšími důvody pro nákup dokonale vypadajících potravin je jednodušší čištění a krájení, to uvedlo 94 procent respondentů.

Lidé, kteří by dali přednost nedokonale vypadající zelenině a ovoci, nejčastěji jako důvody uvádějí, že na vzhledu nezáleží (86 procent). Dále podle nich nedokonalost znamená přirozenost, tedy že potraviny nejsou chemicky ošetřeny (85 procent) a že se na vaření takové potraviny hodí více (52 procent).

Značná část vypěstovaných plodin se kvůli nedokonalému vzhledu vyhodí nebo zaorá přímo na poli. Odběratelé od zemědělců, kterými jsou zejména velké obchodní řetězce, nemají o takové potraviny příliš zájem. Zemědělci tak jsou zároveň nuceni produkovat mnohem více plodin, než je nutné.

Podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství při OSN z roku 2011 se při selekci plodin z důvodů váhy, vzhledu či velikosti vyhodí přibližně 20 až 30 procent vypěstovaných plodin. Důsledky jsou kromě nucené nadprodukce a na ni se vážící plýtvání vodou a energiemi i vyčerpání půdy, což může vést ke snižování úrodnosti.

Podle CVVM ale některé řetězce od strategie prodeje pouze dokonale vypadajících potravin ustupují. Respondenti se z 33 procent domnívají, že o vzhledu ovoce a zeleniny v obchodních řetězcích rozhodují normy Evropské unie, 28 procent lidí myslí, že samotné obchodní řetězce. Každý sedmý respondent uvedl, že určující jsou státní normy.

Průzkum Naše společnost se uskutečnil v druhé polovině června, zúčastnilo se ho 1078 lidí.

Řetězce chtějí jenom hezké ovoce, říká ovocnář | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy