Apple představil novinky. Větší iPad má nahradit notebook, telefon rozliší sílu dotyku

ČTK Otakar Schön, ČTK
Aktualizováno 9. 9. 2015 21:39
Apple se snaží přijít s novým impulsem v kategorii tabletů, kde se společnost v poslední době potýká s klesajícím odbytem. Nový velký iPad Pro má oslovit zejména firmy a uživatele, kteří se chystají přejít na tablet z notebooků. Přesvědčit je má displej s úhlopříčkou 12,9 palce i výdrž 10 hodin.
Apple představil iPhone 6s a iPhone 6s.
Apple představil iPhone 6s a iPhone 6s. | Foto: Reuters

San Francisco - Americká společnost Apple ve středu večer během dvou hodin představila hned tři nové, výrazné produkty. Největší prodejní úspěch čeká inovované iPhony 6S a 6S Plus, které firma vybavila obrazovkou citlivou na sílu dotyku nazvanou 3D Touch. Standardně firma také zvýšila výkon procesoru i grafického čipu telefonu. Po letech pak Apple zvětšil i rozlišení fotoaparátu.

Apple loni na podzim řešil stížnosti, že u tehdy představených telefonů iPhone 6 Plus existuje větší riziko ohnutí než u starších modelů. Firma sice své výrobní standardy hájila, silnější rám letošních modelů by měl ale podle analytiků tyto problémy redukovat.

Sledovali jsme živě
Autor fotografie: Reuters

Sledovali jsme živě

Zpravodaj Hospodářských novin Otakar Schön glosoval večer s Applem - ZDE.

Společnost ve středu podle očekávání představila také nový tablet iPad Pro, kterým Apple podle analytiků cílí zejména na firmy a pracovníky, kteří uvažují, že přejdou z laptopů na tablet.

Telefon jako naděje, odbyt tabletů klesá

Nové telefony od Applu se začnou prodávat v pátek 25. září v USA, Austrálii, Číně, Německu, Francii a na dalších vybraných trzích. Objednávky začne firma přijímat už tuto sobotu. Cena iPhone 6S s dvouletou smlouvou bude v USA začínat na 200 dolarech (4800 Kč). U telefonu iPhone 6S Plus to bude 300 dolarů (7200 Kč).

Agentura AP upozornila, že mnoho konkurenčních telefonů s operačním systémem Android je na tom stejně nebo lépe. Rozlišení 4K mají přístroje od asijských konkurentů Samsung a Sony a třeba v nadcházejícím telefonu od Sony bude fotoaparát s rozlišením 23 megapixelů. A zatímco Samsung a jiní výrobci smartphonů teď nabízejí základní modely s kapacitou paměti 32 GB, u základních modelů nových iPhonů to je 16 GB.

Telefony iPhone jsou vlajkovým produktem Applu, který je na jejich prodeji silně závislý. V uplynulém čtvrtletí tvořily tržby z iPhonů skoro dvě třetiny celkových příjmů společnosti. Podle analytika Patricka Moorheada ze společnosti Moor Insights & Strategy si většina zákazníků kupuje nový chytrý telefon po zhruba dvou letech, takže naději na velké tržby má prý Apple stále slušnou.

Společnost se ale potýká s klesajícím odbytem počítačových tabletů, které začala poprvé prodávat v roce 2010. Nový tablet iPad Pro, který firma představila, má displej s úhlopříčkou 12,9 palce (32,8 centimetru), čtyři reproduktory a na jedno nabití údajně vydrží deset hodin. Apple tvrdí, že novinka je rychlejší než drtivá většina přenosných počítačů. K přístroji Apple nově nabízí i stylus s názvem Pencil (Tužka), který bude reagovat na tlak.

Nový přístroj si zájemci mohou koupit od listopadu. Cena přístroje s 32 gigabyty paměti bude v USA začínat na 799 USD (více než 19.000 Kč). Pro srovnání, starší iPad Air 2 začíná na 499 dolarech, základní model má ale poloviční paměť.

Firma kromě toho představila novou verzi svého set-top boxu Apple TV. Novinka má dálkové ovládání vybavené měřidlem vibrací a gyroskopem, což má umožnit hraní interaktivních her. V USA se bude prodávat od 149 dolarů a k dispozici bude na konci října.

Podzimní prezentace novinek Applu se letos konala v sanfranciské městské hale pojmenované podle amerického pořadatele rockových koncertů Billa Grahama. Událost provázel tradičně velký zájem novinářů a analytiků. Na přilehlém náměstí se před zahájením akce tvořily fronty.

 

Právě se děje

Další zprávy