Větrníky v Krušnohoří nevyrostou, Lesy ČR ušetří za sankce

ČTK ČTK
8. 9. 2015 15:38
Odvolací pražský vrchní soud rozhodl, že smlouva mezi Lesy ČR a firmou Krušnohorská energie na stavbu několika větrníků v Krušných horách je neplatná. Státní firmě za neplnění hrozila pokuta až 100 milionů korun. Podle současného vedení Lesů ČR byla smlouva z roku 2008 nevyvážená v neprospěch státní firmy.
Větrníky tak v Krušnohoří nevyrostou.
Větrníky tak v Krušnohoří nevyrostou. | Foto: Reuters

Hradec Králové - Smlouva mezi státním podnikem Lesy České republiky (LČR) a firmou Krušnohorská energie na stavbu větrných elektráren v Krušných horách je neplatná. Pravomocně o tom rozhodl odvolací pražský vrchní soud.

V případě platnosti smlouvy mohla Krušnohorská energie uplatnit na LČR za neplnění závazků pokuty a sankce až do výše 100 milionů korun. V úterý to potvrdila mluvčí LČR Eva Jouklová.

Smlouva mezi Lesy ČR a Krušnohorskou energií z roku 2008 se týkala projektu Energie pro Krušné hory. Krušnohorské energii zajistila na 25 let výhradní výstavbu větrníků na pozemcích LČR v Ústeckém a Karlovarském kraji a státní podnik zavázala k další součinnosti a spolupráci na projektu.

Podle současného vedení LČR byla smlouva nevyvážená v neprospěch LČR a obsahovala nestandardní sankce vůči této společnosti.

Podnik smlouvu odmítl plnit a předloni ji označil za neplatnou. Argumentoval hlavně tím, že při stavbě větrníků by mělo být zřizováno velké množství věcných břemen, což by bylo v rozporu se statusem podniku.

Návrhy LČR na změnu smlouvy Krušnohorská energie odmítla. Státní podnik tak v listopadu 2013 podal žalobu, v níž se u soudu domáhal neplatnosti smlouvy.

Loni ve prospěch LČR rozhodl Městský soud v Praze a nyní se s jeho závěry ztotožnil i odvolací soud. "LČR tedy nečekají žádné sankce, naopak soud přiznal LČR náklady odvolacího řízení," uvedla mluvčí.

Smlouvu v roce 2008 podepsal tehdejší generální ředitel Jiří Novák, který loni v únoru zemřel. LČR originál smlouvy neměly a smlouva ani nebyla zanesena v evidenčním systému firmy.

Krušnohorskou energii založili podnikatelé Viliam Sivek mladší, Viliam Sivek starší a společnost Wineco z Litvínova. Společnost sídlí v Praze-Hostivaři a telefonní či e-mailový kontakt na svém webu či v jiných veřejně dostupných internetových zdrojích na sebe neuvádí. Firma dosud žádný větrník nepostavila.

Na podzim 2013 Krušnohorská energie kvůli údajnému neplnění smlouvy ze strany LČR vyzvala státní podnik k zaplacení dvou pokut, každé ve výši 30 milionů korun. Loni firma výzvu k zaplacení pokut vzala zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy