Sabina roztočila české větrníky. Podíl větrné energie stoupl během bouře čtyřnásobně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 11. 2. 2020 16:00
Větrné elektrárny v Česku v pondělí pokryly zhruba čtyři procenta průměrné denní spotřeby země. Běžně mají podíl pod jedno procento. Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie (KOZE) Štěpána Chalupy byla důvodem větrná bouře Sabine, která se prohnala Evropou.
Foto: Jakub Plíhal

"Foukalo hodně a podle informací od největších výrobců z republiky větrné elektrárny v pondělí vyráběly na 150 až 200 procent průměrné denní únorové výroby," uvedl Chalupa. Agentura DPA v pondělí uvedla, že bouře Sabine způsobila prudký růst spotřeby větrné energie v Německu.

Podle výpočtů organizace Agora Energiewende větrná energie od nedělního do pondělního poledne pokrývala zhruba 60 procent německé spotřeby elektřiny. Podíl veškeré elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě přesáhl 75 procent. V celém loňském roce přitom činil zhruba 43 procent, napsala DPA.

Chalupa uvedl, že pondělní podíl větrných elektráren v Česku je stále velmi malý na to, jaký mají tyto zdroje v tuzemsku potenciál. "Do roku 2030 můžeme obnovitelnými zdroji nahradit nejméně 80 procent elektřiny dnes vyráběné z uhlí," dodal.

Mluvčí ČEZ Martin Schreier však podotkl, že ideální rychlost větru pro dosažení optimálního výkonu větrné elektrárny se pohybuje v rozmezí 12 až 15 metrů za sekundu. Při rychlostech větru převyšujících 20 až 25 metrů za sekundu, tedy 72 až 90 kilometrů v hodině, jsou podle něj elektrárny automaticky zastavovány, aby nedošlo k jejímu nadměrnému zatížení.

"Bohužel při kalamitě Sabine foukal především během pondělka silný vítr, který měl za následek nižší výrobu oproti produkci v průměrně větrné dny. Největší vliv na výrobu elektrické energie ale měly výpadky sítě vysokého napětí, které odstavovaly elektrárny z provozu," uvedl Schreier. Podle meteorologů pondělní vítr na řadě míst v Česku dosáhl v nárazech rychlosti přes 100 kilometrů v hodině.

Rozdílný dopad bouře Sabine Schreier ilustroval na dvou větrných zdrojích ČEZ. Elektrárna Věžnice u Polné na Jihlavsku v pondělí vyrobila 40,432 megawatthodiny (MWh) elektřiny proti 18,947 MWh v neděli. Větrná elektrárna Janov poblíž Litomyšle proti tomu po nedělních 27,544 MWh nedodala v pondělí do sítě vůbec nic. Také Chalupa už v pondělí na Twitteru uvedl, že v Německu byla vypnuta zhruba polovina strojů. "Zbylé vyrábějí o stošest," dodal.

Mimořádně silný vítr doprovází bouři nazvanou Sabine, která se Evropou žene od neděle. Vyžádala si nejméně deset lidských životů. Česko má jednu oběť, kvůli stromu spadlému na silnici zemřel při dopravní nehodě muž na Sokolovsku. Nepřímou obětí je i řidička osobního auta, která v pondělí narazila na Olomoucku do hasičské cisterny jedoucí likvidovat následky silného větru.

 

Právě se děje

Další zprávy