Veterinární správa loni uložila pokuty za 25,6 milionu korun, nově kontroluje i restaurace

ČTK ČTK
17. 3. 2016 14:14
Veterináři loni zkontrolovali téměř 8900 restaurací, závadu našli skoro u sedminy z nich. Nedostatky byly hlavně u chybějící dokumentace u potravin. Kontrolovat stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, může veterinární správa od loňského roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ISIFA / Thinkstock

Praha - Veterináři loni uložili pokuty za 25,6 milionu korun. Částka se meziročně o tři procenta zvýšila. Za nárůstem stojí mimo jiné kontroly stravovacích služeb, uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Veterináři loni zkontrolovali téměř 8900 restaurací, závadu našli skoro u sedminy z nich. Nedostatky byly hlavně u chybějící dokumentace u potravin. Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má veterinární správa od loňského roku.

Partnerská Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni uložila pravomocně pokuty za 140 milionů korun, což je o 40 procent více než v roce 2014. Zhruba tři čtvrtiny pokut dostali obchodníci za různé prohřešky při prodeji potravin. Podle Semeráda není hlavní oblastí veterinárního dozoru udělování pokut, ale spíše prevence prohřešků.

Kromě problémů s dosledovatelností potravin byla šestina chyb v restauracích v nesprávném označování potravin, více než desetina pochybení se pak týkala prošlých dat použitelnosti jídla.

Veterináři kontrolují také hospodářské chovy, přičemž z 3550 kontrol zjistili chybu u více než desetiny. Nejčastěji šlo o nevhodné podmínky chovu či omezování výživy a napájení.

U zájmových chovatelů loni veterináři provedli 1990 kontrol. Závadu našli u 486 z nich. Nejčastější chovatelskou chybou byly nevhodné podmínky, omezování výživy a napájení, nepřiměřený stres, ale také opuštění zvířete nebo nevhodné způsoby jeho uvazování.

Šest případů kvůli možnému týrání zvířat nahlásili veterináři orgánům činným v trestním řízení. Vážné problémy jsou podle ředitelky odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Milady Dubské hlavně u středně velkých a malých chovatelů. "Relativně malý chovatel, který měl řádově stovky slepic a křepelek v jedné hale, odjel na dovolenou s tím, že se o ně soused postará," popsala Dubská. Podle ní následně začala drůbež hynout hlady.

Další případy, kdy veterináři kontaktovali policii, jsou podle ní také závažné. "Chovatel utekl na Slovensko, protože ho policie stíhala kvůli něčemu jinému, a nechal svůj chov pštrosů také uhynout hlady," dodala.

Úřední veterináři také provedli přes 26 000 naplánovaných kontrol v podnicích, které zpracovávají nebo manipulují s produkty živočišného původu. U nich zjistili přes 800 chyb, dvakrát více než předloni. Dalších 21 000 kontrol bylo mimořádných nebo neplánovaných. Při nich našli pochybení v 1900 případech.

Na jatkách před a po poražení prohlédli veterináři skoro 114 milionů zvířat. Jako nevhodné pro lidskou spotřebu vyřadili skoro 1,5 milionu kusů drůbeže, přes 29 200 velkých jatečných zvířat a přes tisíc králíků.

 

Právě se děje

Další zprávy