Veterináři zakázali přikrmování divočáků v celé republice, výjimkou jsou obory

ČTK ČTK
19. 7. 2017 16:05
Kvůli africkému moru prasat i jejich přemnožení vyhlásila Státní veterinární správa nová opatření.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Státní veterinární správa zakázala v celé zemi přikrmování divokých prasat, výjimkou jsou obory uznané pro chov divočáků. Povolila pouze vnadění, ale ve vnadišti nesmí být více než pět kilogramů krmiva. Na 100 hektarech honitby může být jedno vnadiště.

Zároveň v oblasti intenzivního lovu v části Moravy musí myslivci předat všechny vyvržené části divokých prasat, jako jsou kosti, lebky nebo kůže, osobám oprávněným k nakládání s vedlejšími živočišnými produkty.

Za porušení příkazů hrozí pokuty pro fyzické osoby do 50 000 korun, pro právnické do dvou milionů korun. Stát se těmito opatřeními snaží bojovat proti africkému moru prasat, který se šíří mezi divočáky na Zlínsku.

V oblasti intenzivního lovu na Moravě budou muset myslivci z každého odloveného prasete odebrat vzorek krve. Pokud to nebude možné, tak vzorek sleziny, mízní uzliny a plic. Ty pak musí předat na vyšetření.

Stát minulý týden kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR s výjimkou zamořeného území a povolil dosud zakázané techniky lovu.

Státní veterinární správa dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu.

Divoká prasata se v zamořené oblasti nesmějí lovit ani přikrmovat kvůli obavám z rozšíření nákazy.

Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat se od pondělka na Zlínsku zvýšil o 11 na 51 kusů. Veterináři evidují 87 uhynulých divokých prasat, od úterka jich přibylo 11. Všechny nově potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde už přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. U divočáků testovaných mimo toto území se nemoc neprokázala.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

 

Právě se děje

Další zprávy