Vejce s nízkou koncentrací fipronilu byla z Polska, zjistili veterináři. Žádná pokuta ale nepadla

ČTK ČTK
13. 10. 2017 17:36
Deník Blesk v pátek poukázal na podezřelá vejce, která dle testu vaječných pomazánek překročila povolené hodnoty fipronilu. To vzápětí vyvrátila Státní veterinární správa. Vejce pocházela z Polska.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Vejce s fipronilem, na která poukázal deník Blesk, byla z Polska, informoval v pátek zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Podle platné metodiky ale vaječné pomazánky, které deník nechal testovat, limity na fipronil nepřekročily. SVS tak nikoho pokutovat nebude. 

Deník v pátek informoval, že v testu vaječných pomazánek jedna z nich od Gastro-menu express s datem trvanlivosti do 22. září limity překročila.

"Okamžitě poté, co nám deník Blesk poskytl protokol z vyšetření od akreditované laboratoře, která zjistila fipronil ve vaječné pomazánce, jsme zahájili šetření u výrobce pomazánky," uvedl Majer.

Novináři veterinářům předali protokoly z kontroly, který následně poskytli Národní referenční laboratoři pro pesticidy. Podle Majera však ani v pomazánce, ani podle správného výpočtu koncentrace fipronilu v původních vejcích z Polska limity nebyly překročeny. Informaci dostala i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která ji jako jiný podnět prošetří.

Obsah fipronilu v pomazánce tak podle veterinářů nepředstavoval přímé ohrožení lidského zdraví. K porušení mimořádných veterinárních opatření, která platí od září, podle SVS tedy nedošlo.

"Opatření považujeme za dostatečná. K přijetí zásilky vajec, z nichž byla pomazánka vyrobena, došlo ještě před zavedením mimořádných opatření," dodal mluvčí.

Stát na začátku září rozšířil povinné kontroly dovezených vajec a vaječných výrobků na insekticid fipronil ze všech členských států Evropské unie. Dříve museli dovozci testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

Skandál s jedem ve vejcích vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících fipronil. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

 

Právě se děje

Další zprávy