Sýr z Lidlu obsahoval nebezpečný toxin. Musel zmizet z pultů

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
30. 10. 2020 16:46
Veterináři varují před sýrem, který prodával řetězec Lidl. Jde o brie od francouzského výrobce, který obsahoval škodlivý verotoxin produkovaný bakteriemi E. coli. Může způsobit průjmová onemocnění. Lidl jej z Německa přijal 200 kilogramů, prodejce jej stahuje z trhu, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Francouzský sýr od výrobce Fromtome a dodavatele JERMI Käsewerk GmbH se v Česku prodával v říjnu. Zákazníci jej mohou vrátit v místě prodeje. Závadná šarže je 2009281332. Lidl o stahování produktu informoval také na svém webu. Datum minimální trvanlivosti výrobku Milbona - Brie de Nangis končí 31. října.

O toxinech v potravině se veterináři dozvěděli od německých kolegů. Jak velké množství zboží od výrobce JERMI Käsewerk GmbH se prodalo zatím veterináři šetří.

U dalšího sýru "Milbona" Ziegenrolle, aromatická - krémová, kozí rolka z Nizozemska nejdřív Němci varovali před listerií u šarže o velikosti 4000 balení. Tu se podařilo celou zadržet, nebyla ze skladů řetězce distribuovaná dále Aktuálně ale Německo rozšířilo varování. "Jelikož existuje podezření, že listerie by mohly obsahovat i další šarže téhož výrobku, jsou z trhu stahovány všechny šarže produktu bez rozdílu," dodal mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy