Veterináři v srpnu zjistili 1885 kilo masa se salmonelou z Polska. Půl tuny se snědlo

ČTK ČTK
2. 9. 2019 15:33
V srpnu zjistili veterináři bakterie salmonely ve čtyřech případech u masa dovezeného ze zahraničí - vždy z Polska. Dohromady šlo o 1885 kg masa, z toho 585 kg se nejspíš snědlo, protože veterináři obdrželi výsledky testů až po datu spotřeby masa, zbytek byl stažen a neškodně odstraněn. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Foto: ČTK

Množství dovezeného masa se salmonelou se tak znovu meziměsíčně snížilo, v červenci šlo o tři zásilky o hmotnosti 4,3 tuny, zhruba o měsíc dříve o 21 tun. Pro šest provozovatelů platí mimořádná veterinární opatření, podle kterých musí maso před uvolněním na trh na salmonely zkontrolovat.

"Ve dvou případech bylo maso v době obdržení výsledků již po spotřebě (585 kg). U větší části kontaminovaného masa, tedy ve dvou případech, se podařilo celou zásilku zajistit a neškodně odstranit (konkrétně 100 kg kuřecích prsou a 1200 kg kuřecích čtvrtí, které byly v době výsledky zpracovány do kebabu). Ve všech čtyřech případech byla vůči příjemcům zásilek uplatněna mimořádná veterinární opatření," sdělil Vorlíček.

Šlo o firmy Makovec z Kostelce na Hané, Tosun z Turnova, Twist CZ z Frenštátu pod Radhoštěm a o Richarda Černého z Nového Jičína.

"Od 18. dubna byla doposud opatření uplatněna vůči 31 subjektům. Z toho 25 mimořádných opatření bylo k dnešnímu dni zrušeno, neboť dotyčný doložil příslušné krajské veterinární správě, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny," uvedl mluvčí. Opatření vůči šesti subjektům, podle kterých musí polské maso před uvolněním na trh otestovat na salmonely, zůstávají platná.

Veterináři informují o těchto zásilkách zhruba po měsíci od poloviny dubna, do té doby zveřejňovali jednotlivé případy. Tehdy se domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.

 

Právě se děje

Další zprávy