Čevapčiči a kojenecké mléko v 31 stupních. Ve skladech čekalo veterináře překvapení

ČTK ČTK
30. 8. 2018 9:53
Státní veterinární správa nechala zničit 740 kilo sušeného kojeneckého mléka. Teplota ve skladu bylo o deset stupňů vyšší, než byl limit daný výrobcem.
Vadné výrobky.
Vadné výrobky. | Foto: SVS

Praha - Veterináři odhalili v Praze dva nelegální sklady potravin, jídlo v jednom z nich bylo v nevyhovujících teplotních podmínkách. Provozovateli hrozí pokuta až deset milionů korun, sdělil zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Jeden ze skladů byl v Hostivaři, druhý ve Vysočanech. Bylo v nich sušené kojenecké mléko z Velké Británie nebo čevapčiči z Bulharska.

Sušeného kojeneckého mléka našli veterináři 740 kilogramů. "Teplotní limit v rozmezí 5 - 20 °C daný výrobcem pro skladování výrobku byl překročen o více než deset stupňů, když teplota ve skladu v době kontroly přesáhla 31 stupňů. Úřední veterinární lékaři zakázali uvádění produktu na trh a sušené mléko bylo následně zlikvidováno asanačním podnikem," sdělil Majer.

Vadné výrobky.
Vadné výrobky. | Foto: SVS

Ve vysočanském skladu bylo 100 kilogramů zmrazených masných polotovarů. Podle Majera je problémem hlavně kojenecké mléko, protože je určené nejcitlivější skupině spotřebitelů.

Veterináři v poslední v Praze objevili několik neschválených skladů. V květnu informovali o prostorách v pražských Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků. Byly po datu použitelnosti. Loni v listopadu pak objevili sklad v Praze 6, kde byly zmrazené ryby z Vietnamu, rybí konzervy z Koreje a zmrazené hovězí maso z Rakouska. Celkem v něm bylo 2,6 tuny živočišných produktů. Maso z něj putovalo do restaurací v Praze a okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy