Veterináři stahují maso z Polska určené na výrobu kebabu. Obsahuje salmonelu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 6. 2021 13:39
Veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů, obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se nedostal na trh. Provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Kebab. Ilustrační foto
Kebab. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Kuřecí maso pocházelo z Polska. Z masa chtěl provozovatel vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů. "Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele," uvedl mluvčí.

Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění salmonelózu. Veterináři zjistili, že při několikadenním vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby. Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě, žádný se nedostal na trh. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.

Stejnému výrobci kebabů uložili veterináři již loni dvě pokuty. První za stejný problém: zjistili, že v kuřecím mase určeném ke zpracování, jež rovněž pocházelo z Polska, byla salmonela. Druhá sankce byla za nevyhovující stav prostor a zařízení. "Obě pokuty se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun. Výrobce dodává polotovary k výrobě kebabů provozovnám v ČR i zahraničí," sdělil za SVS Petr Majer.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy