Veterináři sledovali podezřelý kamion. Odhalili tak tajný sklad s 11 tunami kebabu

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 10. 2018 13:56
Nehlášený sklad kebabu odhalila celní správa díky náhodné kontrole kamionu. Maso podle veterinární správy zkažené nebylo.
Foto: Státní veterinární správa

Praha - Veterináři s celníky v odhalili nelegální sklad polotovarů pro výrobu kebabu v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku. Bylo v něm 11 tun zmrazeného drůbežího masa, sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Do skladu zrovna mířila dodávka s dalšími pěti tunami kebabu z Polska, část nákladu měla směřovat do Rakouska. V autě nebyla dodržená správná přepravní teplota, za což přepravci hrozí milionová pokuta. Veterináři vyzvali majitele, aby sklad nechal zaregistrovat.

Podle Majera veterináře "na stopu" nelegálního skladu přivedla kontrola z konce července, kdy našli ve vozidle 40 kilogramů kebabu, který nesplňoval legislativní předpisy.

"Řidič tehdy uvedl, že se vrací po doručení zásilky kebabů do skladu v Dolním Dvořišti. Na základě dalších indicií, mezi něž patřila například srpnová kontrola kamionu směřujícího do uvedeného skladu celníky a trvající spolupráce s nimi, se podařilo ve čtvrtek 4. října v nočních hodinách Celnímu úřadu pro Jihočeský kraj zjistit dodávku, parkující před sledovaným areálem," uvedl Majer.

U samotného kebabu ve skladu nebyly zjištěny zásadní závady, nicméně nebyl nahlášený. Veterináři tak zakázali dát kebaby z dodávky do skladu, jejich přepravce také nebyl pro přepravu živočišných produktů registrovaný.

"Stejný přestupek, kterého se dopustil již 26. července, je nyní předmětem správního řízení o udělení pokuty, jedná se o opakované porušení. Příchod zásilky nebyl dopředu nahlášen, jak ukládá legislativa přepravované zboží - mrazené drůbeží polotovary měly nevyhovující teplotu," dodal Majer.

Veterináři letos našli několik nelegálních skladů potravin, mimo jiné v pražských Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy