Veterináři našli v dodávce sto třicet kilo páchnoucího masa, krve, vajec a ryb

ČTK ČTK
19. 2. 2019 13:45
Veterináři spolu s celníky odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Mezi produkty bylo například vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce.
Foto: SVS

Přepravní prostor byl podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Majera znečištěný. Za porušení potravinářského zákona hrozí pokuta až 50 milionů korun, většinou je však výrazně nižší.

Foto: SVS

"Řidič vozidla k přepravovaným produktům nedoložil žádné doklady o původy a potraviny rovněž byly úplně bez označení. Dle vzhledu produktů se dá usuzovat, že pocházely z neschváleného zařízení. Dále se v nákladovém prostoru nacházely zmrazené ryby a mořské produkty, které byly znehodnoceny silnou vrstvou námrazy a zmrzlé masové šťávy. Tyto produkty rovněž doprovázel silný zápach," uvedl Majer. Veterinární inspektoři je znehodnotili a nařídili jejich likvidaci.

"Další kontrolou bylo rovněž zjištěno, že přepravce není registrován u krajské veterinární správy, jak mu ukládá zákon. Kontroloři rovněž shledali přepravní prostor vozidla jako neudržovaný a znečištěný, tudíž absolutně nevhodný k přepravě živočišných produktů," uvedl mluvčí. Pražští veterináři budou případ řešit v přestupkovém řízení.

Foto: SVS

Loni v prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí také padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek. Předloni u stejného obchodníka našli dvě stě kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, loni v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které byly rovněž zkažené.

Loni objevili několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy