Veřejné zakázky zadávali nejlépe Jihočeši, nejhůře Zlínský kraj a Praha, ukázala analýza

ČTK ČTK
14. 9. 2016 12:30
Ekonomové z Univerzity Karlovy hodnotili kraje a města podle devíti kritérií. V kategorii měst nad 20 000 obyvatel nejlépe dopadl Jindřichův Hradec, nejhůře Praha. Z menších měst vyhrály Vikýřovice na Šumpersku, z krajů pak Jihočeský.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Foter.com / Christian Schnettelker

Praha - V letech 2013 až 2015 zadával veřejné zakázky nejhospodárněji a nejférověji Jihočeský kraj, nejhůře si vedl Zlínský kraj. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu společnosti EconLab. V kategorii měst nad 20 000 obyvatel byl nejlepší Jindřichův Hradec, nejhorší Praha.

Ekonomové z Univerzity Karlovy hodnotili kraje a města podle devíti kritérií. Šlo například o velikost konkurence, porušení zákona nebo množství zakázek "z ruky". Hlavním zdrojem dat je Věstník veřejných zakázek. V rámci takzvaného zIndexu přidělovali u každého kritéria body, maximum bylo sto.

Jihočeský kraj získal průměrnou známku 83,2. Následují Ústecký (81,6) a Pardubický kraj (80,3). Na opačném pólu se ocitly Zlínský (72,7), Královéhradecký a Olomoucký kraj (76).

"Výsledek je ovlivněn tím, že Zlínský kraj zřejmě uváděl ve věstníku nereálně vysoké hodnoty u jednacích řízení bez uveřejnění. zIndex vychází striktně z oficiálních zveřejněných dat. Ale i kdybychom provedli korekci, byl by Zlínský kraj stále mezi posledními třemi," uvedl předseda společnosti EconLab Jiří Skuhrovec.

Pokud má zadavatel nižší zIndex, neznamená to nutně více korupce nebo nehospodárnosti. "Pouze naznačuje větší prostor pro korupci nebo nehospodárnost. Jestli je tento prostor využitý, už statistika podchytit nedokáže," uvedl Skuhrovec.

EconLab hodnotí negativně všechny kraje za to, že často soutěží metodou pokus-omyl, kdy se zakázka bez řádného průzkumu vypíše a po připomínkách firem se změní.

"Změní se jednou, dvakrát, ale třeba v Moravskoslezském kraji i osmkrát. Nákup cyklotomografu tam trval bezmála tři roky. A laxní přístup krajů má vliv i na výsledky. Celou čtvrtinu všech zakázek musely kraje zrušit, typicky pro nezájem firem. V Jihomoravském kraji se dokonce rušila téměř každá druhá zakázka," upozornil Skuhrovec.

V kategorii měst nad 20 000 obyvatel nejlépe dopadl Jindřichův Hradec (83) před Chebem a Karlovými Vary (79). Naopak nejhůře dopadly Praha (51), Kolín (54) a Nový Jičín (60). V kategorii malých měst si nejlépe vedly Vikýřovice na Šumpersku (90). Naopak Rozdrojovice z okresu Brno-venkov získaly pouze 50 bodů.

EconLab (dříve Centrum aplikované ekonomie) je sdružení při Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Jeho cílem je podporovat ekonomický výzkum s přesahem do veřejné politiky. Členy jsou především studenti a absolventi Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Funguje od roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy