Venezuelan sní za rok jen 12 kilo masa. Socialisté nedokážou zajistit dostatek zboží

ČTK ČTK
26. 12. 2020 15:51
Ekonomická krize, s níž se už několik let potýká Venezuela, přinesla této ropné zemi neblahé dopady v podobě nedostatku potravin, léků i benzínu. Výrazně se projevila také na jídelníčku místních obyvatel. Venezuelané v posledních letech výrazně snížili spotřebu masa.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Podle venezuelské konfederace zemědělců Confagan klesla v jihoamerické zemi spotřeba masa za posledních deset let o polovinu. Na jednoho obyvatele Venezuely tak letos připadlo v průměru 12 kilogramů masa. Informoval o tom opoziční server La Patilla. V Česku naproti tomu průměrná spotřeba masa na osobu loni činila 83 kilogramů.

Ještě v roce 2010 přitom podle předsedy venezuelské národní konfederace zemědělců Josého Agustína Campose průměrný Venezuelan ročně spotřeboval 24 kilogramů masa.

Průměr v celé Latinské Americe byl podle dva roky starých údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) asi 60 kilo masa na obyvatele. S Venezuelou se v tomto ohledu v roce 2018 mohl srovnávat jen africký kontinent, kde byla průměrná roční spotřeba masa na obyvatele asi 10,5 kilogramů.

Campos přičetl nedostatek masa ve Venezuele politice socialistické vlády, kterou z ekonomické krize v zemi viní i opozice a řada ekonomů. "Stáda dobytka se zmenšila i kvůli nedostatku léků pro zvířata, právní nejistotě pro podnikání a také kvůli krádežím dobytka. Nedostatek potravin nutí Venezuelany krást dobytek na pastvách," uvedl Campos.

Vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura částečně řeší nedostatek základního zboží v zemi přídělovým systémem. Potravinové balíčky, jejichž rozdělování má na starosti armáda, ale využívá také k politické kampani.

Před nedávnými parlamentními volbami, které velká část opozice bojkotovala jako nesvobodné a neuznala je ani Evropská unie, například místopředseda vládní strany Diosdado Cabello vyhrožoval, že kdo nepřijde k volbám, balíčky nedostane. Účast nakonec činila jen 31 procent a podle opozice byla ještě nižší.

Mohlo by vás zajímat: Nepokoje ve Venezuele? Není cesty zpět, lidem se žije každým dnem hůř a hůř, říká Rey

Už to nemůže skončit jako v roce 2014 nebo v roce 2017, kdy demonstranti odešli z ulic a nějak se žilo dál, říká Martin Rey, který ve Venezuele žil. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy