Venezuela znárodnila továrnu General Motors včetně automobilů. Vše proběhlo bez vysvětlování

ČTK ČTK, Jan Matoušek
Aktualizováno 20. 4. 2017 12:56
Americká automobilka považuje kroky venezuelských úřadů za nelegální a hodlá se proti nim bránit. Venezuelské ministerstvo informací se zatím k záležitosti nevyjádřilo. K zabavení majetku největšího amerického výrobce automobilů dochází v době prohlubující se politické a ekonomické krize ve Venezuele.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelské úřady převzaly kontrolu nad továrnou americké automobilky General Motors a zabavily její další majetek v zemi. Firma ve středu večer oznámila, že považuje tyto kroky za nelegální a hodlá se proti nim bránit. K zabavení majetku největšího amerického výrobce automobilů dochází v době prohlubující se politické a ekonomické krize ve Venezuele.

"Továrnu GMV (General Motors Venezolana) včera (v úterý, pozn. redakce) nečekaně převzaly úřady a zabránily jí v normálním provozu. Kromě toho byl firmě zabaven další majetek, včetně automobilů," citovala automobilku agentura Reuters. Firma dodala, že tento krok způsobí nevratnou újmu jí, jejím 2678 zaměstnancům, 79 dealerům i dodavatelům.

Venezuelské ministerstvo informací se zatím k záležitosti nevyjádřilo.

Nejedná se navíc o první převzetí továrny americké společnosti venezuelskou vládou. V roce 2014 úřady dočasně převzaly kontrolu nad dvěma závody výrobce čistících prostředků Clorox. Ten se kvůli ekonomické situaci rozhodl z jihoamerické země odejít, načež úřady, spolu se zaměstnanci, obě továrny zabraly. Reuters rovněž připomněl, že z dob vlády Huga Cháveze čelí Venezuela dvaceti arbitrážím za znárodňování.

Automobilový průmysl ve Venezuele zažívá v posledních letech hluboký propad, kvůli devizové regulaci mu chybějí suroviny a materiál a mnoho továren takřka nevyrábí. Za celý loňský rok vzniklo podle OICA ve všech venezuelských továrnách jen 2850 vozidel. To je meziroční pokles o téměř 85 procent.

Například Ford, lídr tamního trhu, zastavil loni v prosinci výrobu svých automobilů až do dubna. Za rok 2016 se pak v zemi, podle stránky Best selling cars blog, prodalo jen 3008 automobilů. Pro srovnání, v roce 2014 si nového majitele našlo 23 707 vozidel.

Zpráva o zabavení továrny americké automobilky přichází ve chvíli, kdy v zemi sílí protivládní protesty. Opozice viní socialistickou vládu prezidenta Nicoláse Madura ze špatné ekonomické situace země, která se potýká s hyperinflací nebo nedostatkem potravin. Ve středu byli v Caracasu zabiti dva protestující, od začátku dubna zemřelo demonstracích osm lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy