Venezuela trpí pod propadem cen ropy. Inflace letos vystoupá nad 700 procent

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 2. 2016 21:24
V zemi je nedostatek základního zboží, včetně mléka a léků. Propad cen ropy také zvýšil tlak na rozpočet, neboť 95 procent vývozních příjmů země pochází z prodeje ropy. Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil devalvaci měny a poprvé po téměř 20 letech zvýšení cen pohonných hmot.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Venezuelský prezident Nicolás Maduro | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelská ekonomika v loňském roce klesla o 5,7 procenta, zatímco míra inflace dosáhla 180,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila venezuelská centrální banka. Ekonomika této latinskoamerické země je silně závislá na ropě, jejíž cena za poslední rok a půl výrazně klesla.

Nečekané zveřejnění údajů přichází den poté, co venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil devalvaci měny a poprvé po téměř 20 letech zvýšení cen pohonných hmot.

Venezuela se v posledních letech nachází v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy. V zemi je nedostatek základního zboží, včetně mléka a léků. Propad cen ropy také zvýšil tlak na rozpočet, neboť 95 procent vývozních příjmů země pochází z prodeje ropy. Venezuela přitom letos bude muset splatit část dluhu.

Nově oznámená Madurova opatření jsou považována za krok správným směrem. Mnozí ekonomové však upozorňují, že pro boj se současnou krizí nejsou dostatečná.

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že v letošním roce míra inflace vystoupí na 720 procent. Ekonomové také předpovídají další prudký pokles ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

Maduro ve středu oznámil více než šedesátinásobné zvýšení cen pohonných hmot - i tak ale zůstane benzin mimořádně levný. Nově bude stát jeden bolívar (zhruba čtyři koruny) a šest bolívarů, v závislosti na jeho oktanovém čísle. Pro srovnání: pivo se ve Venezuele prodává přibližně za 300 bolívarů, koš jahod za 800 bolívarů. Maduro dodal, že chce vyššími příjmy z benzinu financovat vládní sociální programy.

Ve Venezuele dosud platily tři směnné kurzy. Jeden z nich, který se nyní používá pro základní zboží, se nově změní na deset bolívarů za dolar z dosavadních 6,3 bolívaru za dolar. Maduro také třístupňový systém směnných kurzů zjednodušil na dvoustupňový. Na černém trhu se v současnosti prodává dolar za zhruba 1000 bolívarů.

 

Právě se děje

Další zprávy