Venezuela míří k inflaci přes tisíc procent. V zemi už teď chybí základní potřeby

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
13. 4. 2016 19:56
Ceny v jihoamerické zemi by letos měly stoupnout o 481 procent, příští rok pak dokonce o 1642 procent, vyplývá z nejnovější předpovědi Mezinárodního měnového fondu. Ten zároveň čeká, že míra nezaměstnanosti v zemi dosáhne letos 17 procent a v roce 2017 pak téměř 21 procent. Podle ekonomů už tak v zemi, kde schází i základní zboží, zdaleka již nejde o recesi, ale o depresi.
Venezuelský prezident Nicolás Manduro.
Venezuelský prezident Nicolás Manduro. | Foto: Reuters

Caracas - Inflace v jihoamerické Venezuele by letos měla dosáhnout 481 procent, příští rok pak dokonce 1642 procent. Vyplývá to z nejnovější předpovědi Mezinárodního měnového fondu (MMF).

MMF zároveň čeká, že míra nezaměstnanosti v zemi, která má ve zvyku zveřejňovat ekonomická data jen velmi sporadicky, dosáhne letos 17 procent a v roce 2017 pak skoro 21 procent. "Venezuela prochází řadou ekonomických krizí. Toto není recese, je to deprese," řekl ekonom Bank of America Merrill Lynch Francisco Rodriguez.

Už nyní je inflace ve Venezuele značným problémem. V lednu tamní vláda oznámila, že jen za třetí čtvrtletí loňského roku činila 141,5 procenta. Raketově tak zdražují základní potraviny jako mléko, cukr či mouka.

Hygienické potřeby, mezi které patří toaletní papír či mýdlo, jsou prakticky nedostupné, a některé hotely dokonce žádají své klienty, aby si dovezli vlastní.

Propadá se i venezuelský bolívar. Na černém trhu, který využívá většina Venezuelanů, se americký dolar rovná 1125 bolívarům. Přitom ještě před rokem to bylo jen 258 bolívarů.

Levicový prezident Nicolás Maduro pokračuje v politice utrácení veřejných peněz stejně jako jeho předchůdce Hugo Chávez. Země si to ale podle expertů nemůže dovolit a brzkou změnu v prezidentově přístupu ani nečekají. "Máme tu institucionální paralýzu, která přispívá k hospodářskému zhoršování," řekl ekonom Goldman Sachs Mauro Roca. Podle něj tato paralýza znemožňuje zavedení jakýchkoli ekonomických reforem.

Situaci jihoamerického státu výrazně zhoršují nízké ceny ropy. Venezuela má největší rezervy této suroviny na světě. Ropa tvoří zhruba 95 procent veškerého exportu země.

Už teď si Venezuela nemůže dovolit platit za dovoz potravin či léků, v říjnu a listopadu navíc bude muset splatit dluhy ve výši pěti miliard dolarů. Zahraniční rezervy země jsou přitom nejnižší za posledních 12 let.

 

Právě se děje

Další zprávy