Velkoobjemový odpad vyvezou popeláři přímo z bytu. Za novinku si ale připlatíte

ČTK ČTK
7. 12. 2016 13:03
Pražské služby nabízejí novou službu. Odvoz velkoobjemového odpadu vyjde na několik set korun podle jeho velikosti. Podnik také otestuje takzvané tiché kontejnery na sklo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: PSAS

Praha - Pražské služby (PSAS) zavedly pro obyvatele odvoz velkoobjemového odpadu do sběrných dvorů přímo z bytů. Novinářům to dnes řekli radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) a ředitel podniku Patrik Roman. Odvoz vyjde na několik set korun podle velikosti odpadu.

Druhou novinkou je otestování a následné ve zkušebním provozu rozmístění takzvaných tichých kontejnerů na sklo. PSAS jsou většinově vlastněné Prahou a zajišťují svoz odpadu.

"Sběrné dvory jsou sice po Praze rovnoměrně rozmístěny, a přesto se nám stává, že někteří občané jej tam nechtějí odvážet sami a nechávají jej ležet u kontejnerů. Proto vznikla naše služba, kdy nejenom přijedeme k zákazníkovi před dům, naložíme a odvezeme odpad, ale rovněž mu jej sneseme z bytu," řekl Roman.

Cena odvozu se odvíjí od velikosti a hmotnosti břemen, počtu pater, odkud je snášen, a vzdálenosti sběrného dvora od domu. Modelově, pokud bude chtít Pražan odvézt do deset kilometrů vzdáleného dvora břemeno o hmotnosti 70 kilogramů a snese si jej před dům, zaplatí 700 korun. V případě, že si jej nechá snést a v domě je výtah, zaplatí asi 900 korun. Nejdražší modelová varianta je odvoz ze čtvrtého patra bez výtahu, kdy za snesení a odvoz lidé zaplatí 1200 korun.

Senioři nad 70 let a držitelé průkazu ZTP zaplatí polovinu. "Službu jsme zamýšleli především pro seniory a handicapované, kteří třeba nemají rodinu a nemají tak koho požádat o odvoz a běžné stěhovací služby by pro ně byly drahé," řekla Plamínková.

Nové zaměstnance na tuto službu PSAS nabírat podle Romana nebudou, postarají se o ni týmy, které již nyní svážejí odpad odložený u kontejnerů. "Nad rámec své činnosti pouze vyběhnou nahoru a snesou jej," řekl.

Druhou novinkou pak bude zavedení tichých kontejnerů na sklo. "Někteří občané si stěžují na hluk," řekl Roman. PSAS nyní otestují několik typů nádob. Společně s magistrátem a městskými částmi následně vyberou místa, kde je rozestaví v rámci testovacího provozu. Pokud se osvědčí, budou v ulicích natrvalo. Kde přesně budou a kolik, zatím není jasné.

Většinovým vlastníkem PSAS je hlavní město, menšinovým pak firma AVE CZ Daniela Křetínského. Hospodaření Pražských služeb v loňském roce skončilo ziskem zhruba 91,3 milionu korun, což je o 14 milionů více než v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy