Velká čistka mezi realitními makléři. Přísnější pravidla mají lidem ušetřit peníze

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
31. 1. 2016 14:55
Státu se nelíbí, že na trhu působí příliš mnoho realitních makléřů. Jejich činnost dosud v Česku postrádá jakákoliv psaná pravidla. Do dvou let chce tuto práci zpřísnit speciálním zákonem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Nemusí to být hned zpronevěra rezervačních poplatků. Stačí čachry s dispozicemi nemovitosti, špatný odhad ceny nebo uvalená exekuce, o které realitní makléř "zapomněl" informovat. Rozčílit vás může ale už i to, že jste mu zaplatili tučný honorář jen za to, že vyvěsil vaši nemovitost na internet a spojil vás s kupcem.

Není divu, že má tolik lidí v Česku špatné zkušenosti s realitními makléři a že je tato profese vnímána spíše negativně. Realitní zprostředkovatelská činnost zde totiž postrádá jakákoliv psaná pravidla. Makléřem může být úplně kdokoliv bez jakéhokoliv vzdělání, jakýchkoliv schopností a praxe. Podle údajů Evropské rady realitních profesí patří Česko mezi unijní země s největším počtem realitních makléřů na hlavu.

Tento stav by už ale neměl trvat dlouho. Ministerstvo pro místní rozvojchystá regulaci pomocí speciálního zákona, jehož věcný záměr schválila v lednu vláda. Podle nových pravidel by se nemovitosti mohly začít prodávat už v závěru roku 2017.

Zprostředkování obchodu s realitami nyní patří mezi takzvané volné živnosti. Živnostenský list může v tomto oboru kdokoliv, kdo je starší 18 let a má čistý trestní rejstřík. Klienta nemusí chtít hned nutně oklamat, ale kvůli své nedostatečné kvalifikaci mu může způsobit značné škody.

Podle schváleného návrhu by se tato měla zprostředkovatelská realitní činnost přesunout do kategorie živností vázaných. Makléř by tedy musel splnit i další podmínky. Po vzoru ostatních členských zemí EU má být jednou z nich minimálně středoškolské vzdělání. Chystá se i povinná odborná zkouška, kde bude muset prokázat alespoň základní znalosti občanského zákoníku, živnostenského nebo stavebního zákona. Bude muset také umět odhadnout cenu nemovitosti a orientovat se v daních. Písemnou část zkoušky by mohl doplnit i ústní pohovor, kde žadatel o živnostenské oprávnění před odbornou porotou zodpoví vylosované otázky. Převzat by mohl být systém zkoušek, který už na základě dobrovolnosti funguje u členských firem Asociace realitních kanceláří.

Zákon má také definovat služby, na které má zákazník nárok. Nespokojený spotřebitel totiž dosud nemá téměř žádnou šanci si stěžovat, že mu nebyl poskytnut kompletní servis. Přísnější pravidla má dostat také zacházení s penězi klientů.

Jaké jsou nejčastější triky realitních makléřů? A co konkrétně ministerstvo navrhuje ke zlepšení? Čtěte podrobněji v nejnovějším vydání sesterského týdeníku Ekonom.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy