Veletrhy Brno ovládne město, koupí od Němců většinu akcií

ČTK ČTK
23. 10. 2015 15:00
Město Brno se stane majoritním vlastníkem společnosti Veletrhy Brno. Primátor se na tom dohodl s dosavadním většinovým majitelem, společností Messe Düsseldorf. Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví.
Areál brněnského výstaviště.
Areál brněnského výstaviště. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se dohodl s Messe Düsseldorf na koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno. "Dohodu projednají příští týden v úterý radní," uvedl Ondřej Holík z kanceláře primátora. Město se stane po dokončení obchodu majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Cenu Vokřál zatím nezveřejnil, podle České televize tak učiní v úterý.

Po posledním jednání Vokřál v září řekl, že doufá, že nebude cena vyšší než 700 milionů. Při jednání o ceně byla dominantní takzvaná podřízená půjčka, kterou chce prodávající získat zpět a činí 385 milionů korun.

Pokud radní dohodu města s německým vlastníkem schválí, připraví Vokřál zprávu pro zastupitele, kteří se sejdou 10. listopadu. Již dříve avizoval, že chce prodej definitivně dokončit do konce letošního roku.

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. "Strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí a na hlavní veletržní činnost jsou navázané další byznysy. Uvidíme, co bude se zbytným majetkem. Diskutuje se například o posunu tramvajové smyčky v Pisárkách, s hasiči diskutujeme o uvolnění části pozemku pro ně, protože současné podmínky už nevyhovují standardům. Rozhodně ale nebudeme mít k areálu developerský přístup," řekl Vokřál. Již dříve také ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že je potřeba udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se Veletrhy zbavily dluhů.

Německý vlastník inicioval jednání již před třemi lety, na čas se však zastavila.

Historie od roku 1928

Brněnské výstaviště bylo slavnostně otevřeno 26. května 1928. V roce 1960 se majitelem výstaviště stal podnik zahraničního obchodu Brněnské veletrhy a výstavy. O 31 let později byla společnost privatizována. V červnu 1998 firma získala nového majoritního akcionáře, německou veletržní společnost Messe Düsseldorf. Od roku 2001 je oficiální název společnosti Veletrhy Brno. Zkratka BVV z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy je nadále používána jako zkrácený název společnosti.

S čistou výstavní plochou 130 000 metrů čtverečních je brněnské výstaviště podle tvrzení jeho majitelů 23. největším výstavištěm světa. K nejmodernějším objektům na výstavišti patří pavilon P otevřený v červnu 2009 s čistou výstavní plochou přes 10 tisíc metrů čtverečních.

V roce 2014 se na výstavišti konalo 39 samostatných auditovaných projektů. Jedním z nevýznamnějších veletrhů je mezinárodní strojírenský veletrh.

Výstaviště loni navštívilo skoro 734 tisíc lidí včetně účastníků hostujících akcí. Firma má 270 zaměstnanců. Obrat z obchodní činnosti loni dosáhl 908,5 milionu korun, zisk po zdanění meziročně klesl o více než třetinu na 27,6 milionu korun. Ppokles zisku způsobil fakt, že firma loni neměla mimořádné příjmy z prodeje majetku, kterými si k zisku pomáhala v předchozích letech. V roce 2014 tak poprvé dosáhla zisku jen díky příjmům z provozní činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy