Vedry trpí i solární elektrárny, žár jim snižuje výkon. Podívejte se, co je ochlazuje

Petr Zenkner Petr Zenkner
2. 8. 2018 7:04
Velká horka sužují celé Česko. Vyrovnat se s nimi musí lidé, zvířata, příroda, ale i solární elektrárny. Velké teploty totiž snižují jejich výkon. Slunce dokáže rozpálit panely tak, že jejich výkon klesne až o sedminu. Jaká teplota je pro panely ideální a co je pomáhá ochlazovat? Podívejte se, jak solární elektrárna funguje.
Solární elektrárna Vepřek v Nové Vsi a její provozovatel Jan Patřičný. Snímek ze dne 25. 7. 2018.
Solární elektrárna Vepřek v Nové Vsi a její provozovatel Jan Patřičný. Snímek ze dne 25. 7. 2018. | Foto: Milan Bureš

Vliv bouřky na výkon

Vůbec největší jednorázový výkon, který elektrárna dosáhla, byl 32,8 MW. "Bylo to před bouřkou, kdy je slunce nejsilnější," vysvětluje Patřičný.

Nejvíce elektřiny vyrobí elektrárna od června do začátku září, což však není způsobeno tropickými vedry, ale délkou slunečního záření. "Velké teplo snižuje výkon, nejlepší je pro fotovoltaiku venkovní teplota 20 až 25 stupňů," vysvětluje Patřičný.

Povrchová teplota panelů je ale ještě mnohem vyšší, podobně jako u rozpáleného auta. Každý nárůst venkovní teploty o jeden stupeň snižuje jejich výkon přibližně o půl procenta. V době, kdy jsme Vepřek navštívili, byla venkovní teplota 35 stupňů a teplota panelů kolem 60 stupňů. Jejich efektivita tak byla nižší o 15 procent.

Velkou výhodou umístění Vepřeku je proto stabilně foukající vítr, který panely přirozeně ochlazuje.

Vůbec nejefektivnější je jakákoli solární elektrárna v květnu, kdy je nejlepší poměr teploty a délky slunečního svitu.

 

Právě se děje

Další zprávy