Vedry trpí i solární elektrárny, žár jim snižuje výkon. Podívejte se, co je ochlazuje

Petr Zenkner Petr Zenkner
2. 8. 2018 7:04
Velká horka sužují celé Česko. Vyrovnat se s nimi musí lidé, zvířata, příroda, ale i solární elektrárny. Velké teploty totiž snižují jejich výkon. Slunce dokáže rozpálit panely tak, že jejich výkon klesne až o sedminu. Jaká teplota je pro panely ideální a co je pomáhá ochlazovat? Podívejte se, jak solární elektrárna funguje.
Foto: Decci

Energie pro 10 tisíc rodin

Ve Vepřeku nedaleko Mělníka funguje druhá největší solární elektrárna v Česku, která na ploše 82,5 hektaru spravuje panely o instalovaném výkonu 35,1 megawattu (v roce 2011 byla devátou největší sluneční elektrárnou na světě). 

Na pozemku pro průmyslovou zónu ji postavila soukromá firma Decci, která ji plně provozuje od května 2010. Vůbec největší solární park o velikosti 38,1 MW provozuje v Ralsku polostátní firma ČEZ.

Loni elektrárna ve Vepřeku vyrobila 37,6 GWh energie, což by na celý rok stačilo pro zásobování asi 10 tisíc domácností. "Projekt jsme připravovali přes dva roky a v jednu chvíli elektrárnu stavělo přes 500 lidí," říká Jan Patřičný ze společnosti Decci, která kromě Vepřeku provozuje ještě další fotovoltaiku o výkonu šesti megawatt ve Smiřicích a stará se také o elektrárny jiných majitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy