Vedra donutila bankéře obléct šortky, odboráři brojí za klimatizace v továrnách

Adam Váchal Adam Váchal
10. 8. 2018 7:36
V době veder mohou čeští bankéři chodit do práce v šortkách a stavaři začínat práci dříve. Odboráři ve Škodě Auto zase požadují vyšší investice firmy do klimatizace.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Tropické teploty mění pravidla v českých firmách. Některé ve větší míře umožňují svým zaměstnancům pracovat z domova, jiné jsou benevolentnější k tomu, v čem chodí lidé do práce.

"Vycházíme zaměstnancům vstříc volnějším a neformálním oblečením. Hypoteční banka má pro tato období vyhlášené šortkové týdny, kdy mohou zaměstnanci i nejvyšší vedení chodit do práce v šortkách," popisuje mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Přestože jsou bankovní domy zpravidla vybaveny klimatizací, společnosti častěji svým zaměstnancům umožňují pracovat z domova. "Všechno, co mohou naši lidé vytvořit z kanceláře, dokážou vytvořit odkudkoliv, kde se připojí k internetu. Mohou tak pracovat například z domova a nemusí v panujícím počasí trávit čas v dopravních prostředcích při cestě na pracoviště a zpět," říká personální ředitel skupiny Axa pro Česko a Slovensko Libor Stodola.

Zatímco v klimatizovaných kancelářích nejsou pro firmy vedra problémem, jinak je tomu u průmyslových podniků. Ty musí ze zákona hlídat teplotu a v případě, že se blíží tropickým hodnotám, umožnit zaměstnancům odpočinek.

"Pravidelně měříme teplotu na pracovištích výrobních provozů, na základě čehož jsou pak definovány dodatečné přestávky," popisuje mluvčí automobilky Škoda Auto Kamila Biddle.

Na práci v extrémních vedrech si stěžují odboráři Škody Auto. Nejhorší situace je podle nich v lakovnách, hutích a dalších provozech s technologiemi, které jako vedlejší efekt produkují teplo.

Podle odborů ale v továrnách společnosti Škoda Auto v posledních dnech teploty běžně přesahují 35 stupňů Celsia. Lepší situace podle nich nepanuje ani na místech, kde se vozy přímo montují. Odboráři proto chtějí tlačit na firmu, aby výrazně zapracovala na zlepšení podmínek.

"Vzhledem k tomu, že se teplo objevuje stále častěji, bude odborová organizace důrazně požadovat rozsáhlá opatření jak v oblasti osobního komfortu, tak klimatizace na pracovištích, zkrácení pracovní doby, tak například i umožnění nošení krátkých kalhot v letních měsících," říká odborový předák Škody Auto Jaroslav Povšík.

Vysoké teploty komplikují práci také stavařům. A to především těm, kteří pracují pod širým nebem - například na stavbě dálnic. "Nejobvyklejším opatřením - tam kde to podmínky stavebního povolení dovolují - je dřívější zahájení prací, kdy teplota není ještě tak vysoká a práce je pro naše spolupracovníky snesitelnější. S tím souvisí i jejich ukončování před kulminací teplot v brzkých odpoledních hodinách," popisuje mluvčí stavební společnosti Metrostav Vojtěch Kostiha.

Dodává, že firma ve větší míře investuje do strojů, které disponují klimatizací. Na stavbách také provádí kropení, které snižuje teplotu a prašnost na staveništi. Konkurenční společnost Hochtief pak dodává, že stavaři jsou častěji podrobováni zdravotním prohlídkám.

Zákazníci se chodí do bank ochladit

Většina firem, jejichž zaměstnanci nepracují v klimatizovaných prostorách, současná vedra řeší tím, že svým zaměstnancům poskytuje zdarma nápoje, jak to vyžaduje zákon.

"Generální ředitel rozhodl nad rámec směrnice o ochranných nápojích poskytnout našim doručovatelům, kteří jsou v rámci svého pracovního nasazení enormně zatíženi teplem, instantní směs na přípravu ochranného nápoje jako doplněk pitného režimu. Jedná se o sáček s vitaminy a minerály, který se rozpustí v 1,5 až dvou litrech pitné vody," popisuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ne všechny firmy si však na vedra stěžují. Podle některých firem mají horké dny i pozitivní efekt. "V souvislosti s tropickými teplotami v posledních týdnech identifikujeme na našich pobočkách větší počet klientů, kteří se k nám přichází ochladit," říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Celý evropský kontinent sužuje extrémně teplé počasí. Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, co vysoké teploty způsobuje

V Česku i v Evropě padají teplotní rekordy. Co tropické počasí způsobuje?
 

Právě se děje

Další zprávy