Vedení Unipetrolu navrhuje nevyplatit dividendu. Ostuda, říká minoritní akcionář

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 5. 2018 12:26
V loňském roce vyplatila firma dividendu 8,30 koruny na akcii, předloni 5,52 koruny na akcii. Předtím vyplatil Unipetrol dividendu naposledy za rok 2007.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Unipetrol

Praha - Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol navrhuje nevyplatit letos akcionářům firmy dividendu. Vyplývá to z informací na webu společnosti. V posledních dvou letech Unipetrol dividendu vyplatil.

V loňském roce schválila valná hromada firmy dividendu 8,30 koruny na akcii, předloni 5,52 koruny na akcii. Předtím vyplatil Unipetrol dividendu naposledy za rok 2007.

Firma je v Česku jediným zpracovatelem ropy. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen. Ta letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent.

Tento týden PKN Orlen oznámil, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií Unipetrolu. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je podle firmy stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

Návrh vedení firmy kritizuje minoritní akcionář Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií společnosti. Na Twitteru uvedl, že návrh je v příkrém rozporu s veškerými dřívějšími prohlášeními a sliby firmy.

Čistý zisk Unipetrolu loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy Kč, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun. Dividenda je však vyplácena z hospodaření akciové společnosti Unipetrol, která je mateřskou společností holdingu. Unipetrol a.s. loni vykázala čistou ztrátu 28,5 milionu korun po předloňském čistém zisku 47 milionů korun.

Představenstvo Unipetrolu na dnešním zasedání schválilo návrh, že loňská ztráta má být uhrazena z nekonsolidovaného nerozděleného zisku společnosti z minulých let. Návrh byl předložen k přezkoumání dozorčí radě firmy a bude předložen valné hromadě, která o něm rozhodne. Valná hromada Unipetrolu se pravidelně koná v červnu.

 

Právě se děje

Další zprávy