Veterináři našli přes tunu polského kuřecího se salmonelou. Šarže šla do tří krajů

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 2. 2019 19:03
Ve 1200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska našli veterináři salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu Petr Novotný - Gastroplus v Lounech. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb.
Foto: ČTK

Sdělil to ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje.

Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.

"Opravdu dle rozborů laboratoří, které byly provedeny v České republice, byl nález salmonely u jedné šarže kuřecích stehen pozitivní," řekl ČTK majitel lounské společnosti. Firma proto ve spolupráci s veterinární správou zastavila prodej celé dodávky. "Bohužel část této šarže již odešla k několika zákazníkům. Některé jsme již kontaktovali a zbytek se bude řešit v nejbližších hodinách či dnech," doplnil.

Firma podle něj není přímý dovozce ze zahraničí a dodavatel deklaroval, že testy provedené před distribucí jsou negativní.

České úřady se v poslední době zabývaly problémy s polským hovězím masem, kde se našla salmonelóza. Od čtvrtka kvůli němu platí mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích. Nyní se objevilo i drůbeží s choroboplodnými zárodky.

"Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky," dodal mluvčí. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.

Do skladu v Olomouci byly z Polska dodány zhruba dvě tuny kuřecích prsních řízků stejné šarže, jako měla mražená kuřecí stehna, v nichž našli veterináři salmonelu, řekl ředitel krajské pobočky SVS v Olomouci Aleš Zatloukal. Kuřecí prsní řízky měly datum spotřeby do 23. února a celá zásilka už byla ze skladu v Olomouci distribuována odběratelům, například restauracím.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

 

Právě se děje

Další zprávy