Ve veřejné dopravě začne stávková pohotovost kvůli platům řidičů

ČTK ČTK
20. 11. 2015 13:30
Vlnu protestů řidičů zahájila takzvaná jablonecká výzva, kterou chtěli odboráři z Jablonce nad Nisou a Liberce poukázat na nízké platy řidičů autobusů na linkách objednaných krajem. Podpořili ji pak i řidiči z dalších krajů. Podrobnosti k protestu chtějí odboráři oznámit na tiskové konferenci v pondělí 23. listopadu.
Nedávný protest před ministerstvem dopravy.
Nedávný protest před ministerstvem dopravy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dopravní odboráři vyhlásí v pondělí stávkovou pohotovost. Chtějí tak podpořit požadavky řidičů linkových autobusů, kteří prostřednictvím několika regionálních protestů požadují zvýšení platů. "O vyhlášení stávkové pohotovosti rozhodlo předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD)," řekl dnes předseda svazu Luboš Pomajbík. Podrobnosti k protestu chtějí odboráři oznámit na tiskové konferenci v pondělí 23. listopadu.

Vlnu protestů řidičů zahájila takzvaná jablonecká výzva, kterou chtěli odboráři z Jablonce nad Nisou a Liberce poukázat na nízké platy řidičů autobusů na linkách objednaných krajem. Reflexní vesty na podporu jejich požadavků poté oblékly tisíce šoférů po celé zemi, posledním z řady protestů bylo středeční vystoupení řidičů v linkové dopravě ve Zlínském kraji.

"Týká se to jablonecké výzvy i chrudimské výzvy i zlínské výzvy a řady dalších," uvedl k chystanému protestu OSD Pomajbík. Zatímco předchozí vyhlášení stávkové pohotovosti například v Libereckém nebo Ústeckém kraji byla lokálního charakteru, protest, který OSD plánuje v pondělí oficiálně vyhlásit, se bude týkat všech centrál sdružených v OSD.

Odbory se protesty snaží prosadit vytvoření pracovní skupiny ve spolupráci s kraji a vládou, která by vypracovala jednotnou metodiku, podle níž by pak kraje vypisovaly soutěže na veřejnou autobusovou dopravu. V tendrech by pak mělo být jednou ze zásadních podmínek dodržování minimální mzdy pro řidiče. Odboráři požadují, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena nejnižší mzda řidičů v podobě 1,75násobku minimální mzdy. Odpovídá to 100 korunám na hodinu. Nárok řidičů na takové podmínky přímo v zadáních veřejných zakázek nedávno podpořil i premiér Bohuslav Sobotka.

Odborový svaz dopravy v současné podobě vznikl počátkem roku 1990. Sdružuje především zaměstnance firem, které provozují autobusovou, nákladní, mezinárodní kamionovou, leteckou a vodní dopravu.

 

Právě se děje

Další zprávy