Vyměním plenky za jídlo, šampon za mouku. Ve Venezuele se vrátili ke směnnému obchodu

Jana Kohoutová Jana Kohoutová
14. 6. 2016 21:20
S neustále rostoucí inflací se Venezuela vrací ke směnnému obchodu. Hygienické potřeby lze vyměnit třeba za jídlo či léky. Tato výměna nicméně dostává zcela nový ráz - lidé k ní používají sociální sítě a chytré telefony. Nedostatek základních lidských potřeb, které jsou navíc na příděl, vede také k rozmachu černého trhu.
Čekání na příděly jídla. Ilustrační foto
Čekání na příděly jídla. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Caracas - Nedostatek základních lidských potřeb si ve Venezuele vyžádal návrat ke starým nákupním zvyklostem: lidé směňují prakticky všechno, co mají. Využívají k tomu zejména chytré telefony a aplikace, jako jsou WhatsApp, Facebook nebo Instagram. Na těchto sociálních sítích se lze připojit do nejrůznějších skupin, které mají svá přísně daná pravidla.

Kvůli nedostatku základních potřeb se ve Venezuele navíc mimořádně daří černému trhu. V zemi v posledních týdnech rovněž prudce vzrostlo napětí, což se projevuje stále častějším rabováním či pouličními nepokoji.

Směnný obchod ve Venezuele vypadá zhruba takto: Za balíček plenek dostanete například kilo těstovin, za pytel mouky pak lahvičku šamponu. Obchoduje se s potravinamihygienickými potřebami i léky.

Venezuelané nakupují často i zboží, které nepotřebují a které je v obchodech zrovna dostupné. Následně ho přes sociální sítě mění za zboží, které se hodí jim. Jophelin Primera, správce online skupiny na výměnu zboží, takto nakoupila plenky, aby je mohla vyměnit za věci, které potřebuje, tedy za cukr a mýdlo. Toto jednání není ničím neobvyklým, stejným způsobem se obchoduje po celé zemi.

Primárním účelem těchto obchodů není vydělat peníze, jde hlavně o to, aby lidé získali zboží, které jim chybí, a zůstali zásobeni. Skupiny na sociálních sítích určené na výměnu zboží mají svá jasně daná pravidla. Jejich dodržování kontroluje správce skupiny. Pro nákupy a směňování zboží, respektive pro výměnu zpráv mezi účastníky, je určena konkrétní doba, kdy k obchodu může dojít.

Na Facebooku i na jiných sociálních sítích vznikají skupiny s nejrůznějšími záměry. Skupina "United Moms" se specializuje na kojenecké láhve, kojenecká mléka či vlhčené ubrousky. V jiné skupině se třeba diskutuje, jak uvařit jídlo, když chybí některá důležitá ingredience, čím lze nahradit nebo jak lze pokrm modifikovat.

Černý trh roste

Venezuelská státem řízená ekonomika se propadla kvůli poklesu ceny vyvážené ropy. Situace se zhoršila v posledních měsících kvůli vysoké inflaci, která už se dostala přes hranici sta procent a podle odhadů Mezinárodního měnového fondu by letos měla vystoupit až téměř k 500 procentům.

Podle francouzské tiskové agentury AFP je venezuelská minimální mzda 35 000 bolívarů, což je v přepočtu přes oficiální směnný kurz 60 dolarů, tedy zhruba 1440 korun. Na černém trhu má minimální mzda hodnotu dokonce pouze 35 dolarů, tedy 840 korun. Pytel mouky na černém trhu přitom pro představu stojí 2000 bolívarů, což je zhruba 48 korun.

K přímé směně zboží obyvatele Venezuely vede nedostatek základních potřeb, které už jsou zhruba dva roky na příděl. Průzkum, který byl proveden v květnu společností Datanalisis, poukazuje na to, že 80 procent potravinářských výrobků je stále nedostatkovým zbožím. S nedostatkem zboží také kvete černý trh. Nepoctiví obchodníci nakupují zboží na příděly a následně ho prodávají za výrazně zvýšenou cenu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro svaluje krizi na ekonomickou válku. Obviňuje podnikatelskou sféru z hromadění zboží, které má vyvolat nepokoje s cílem svrhnout jeho vládu. Opozice rovněž usiluje o referendum, které by prezidenta zbavilo moci.

V posledních týdnech prudce roste nejen politické napětí, ale i celkový neklid ve společnosti. Při protestech v minulém týdnu zemřeli tři lidé.

 

Právě se děje

Další zprávy