Ve Fortuně loni sázkaři prohráli čtyři miliardy. Zisk firmy zůstal pod půl miliardou korun

Milan Mikulka Milan Mikulka
10. 3. 2016 8:15
Sázková kancelář Fortuna zažila rekordní rok, lidé u ní prosázeli 23 miliard korun, což je o čtvrtinu více než v roce 2014. Firmě ale o dvě procenta klesl provozní zisk.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Fortuna

Praha - Jedna ze dvou dominantních českých sázkových kanceláří Fortuna zažila loni rekordní rok. Lidé u ní prosázeli 23 miliardy korun, o celou čtvrtinu víc než v roce 2014. Také u ní víc prohráli - zhruba čtyři miliardy korun. Přesto firmě o dvě procenta klesl provozní zisk na 730 milionů korun, čistý zisk pak bez započtení jednorázových účetních operací zůstal stejný - 430 milionů korun.

„Jsme potěšeni, že můžeme oznámit silný růst za rok 2015 navzdory absence velkých sportovních událostí a zrušení manipulačního poplatku na on-linu na Slovensku," uvedl šéf Fortuny Per Widerstrom, pro kterého to byl první rok v čele sázkové kanceláře. Do ní přišel na konci roku 2014, když se většinový vlastník Fortuny, investiční společnost Penta, rozhodla i přes rekordní výsledky vyměnit tehdejší management v čele s Radimem Haluzou.

Fortuna zlepšila čísla hlavně na podzim. To se v Evropě rozběhly fotbalové ligy, na které se nejvíc sází. A řada favoritů, jako Chelsea, Manchester United nebo Juventus, překvapivě nevyhrávala.

Loni akcie Fortuny zažily jednak svou rekordní hodnotu, když na jaře cena překročila 130 korun za akcii. Pak ale firma oznámila, že patrně nevyplatí dividendu a směs zpráv četně odchodů dalších lidí z firmy i chystaným vyšším daním způsobil, že cena akcie během pár měsíců spadla až pod hranici 60 korun. Nyní už se opět vyšplhala na sto korun.

Růst sázek zažil i Tipsport, se kterým Fortuna ovládá český legální trh se sázkami. Objem sázek mu vzrostl o pětinu na 27 miliard korun. Další čísla už ale Tipsport odmítl zveřejnit. Za růstem o desítky procent je stejně jako v případě Fortuny trend, kdy Češi čím dál sázejí na internetu než v kamenných pobočkách. Stejnou částkou tak skrze live sázky prosázejí rychleji a vícekrát. Například Fortuna dnes sama přiznala, že na kamenných pobočkách se prosázelo o sedm procent méně peněz než v roce 2014.

Bohatý sudý rok

I letos budou mít sázkové kanceláře žně, očekává se, že Češi, Slováci a Poláci prosázejí o několik miliard korun víc než loni. A to proto, že je sudý rok, ve kterém se vždy odehrává více sportovních událostí, než v letech lichých.

Letošním vrcholem bude olympiáda v Brazílii a fotbalové mistrovství Evropy. To se hraje v novém formátu s více týmy, odehraje se víc zápasů a prosází se tedy víc. Navíc na turnaji bude i český tým, což vždy znamená větší zájem sázkařů. Také na hokej se čekají velké sázky - šampionát sice nebude v Praze, jak tomu bylo loni, ale pro změnu letos budou dvě velké hokejové akce - kromě šampionátu se bude po více než deseti letech hrát prestižní Světový pohár, na kterém se oproti každoročnímu mistrovství světa objeví ty největší hokejové hvězdy.

Vyšší daně

Letos celém hazardu v Česku vzrostou daně. Daň z hazardu se odvádí z rozdílu mezi tím, co hráči vsadí a co je jim vyplaceno na výhrách. Ještě loni všechny loterijní a hazardní firmy platily 20 procent z tohoto rozdílu, letos už jsou sazby vyšší a odstupňované podle druhu hazardu. Sázkové kanceláře jako Tipsport nebo Fortuna a loterijní Sazka platí 23 procent. Provozovatelé hracích automatů 28 procent, a navíc poplatek za každé zařízení. Podle informací HN ze sázkové branže se odhaduje, že zvýšení hazardní daně o jeden procentní bod má na provozní zisk Fortuny negativní dopad zhruba 30 milionů korun.

Letos probíhá souboj o další možné zvýšení daně. Poslanci v současnosti projednávají nový zákon o hazardu. Podle návrhu minsitra financí Andreje Babiše mají sázkové firmy sazbu 25 procent, firmy ale lobují, aby alespoň zůstala letošní výše, tedy 23 procent. Kromě daní nový zákon zavádí i tvrdší boj proti zahraničním společnostem, které v Česku neplatí daně.

 

Právě se děje

Další zprávy