Varufakis nemluvil pravdu, ohradila se Evropská komise

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 7. 2015 18:50
Bývalý ministr financí Řecka mluvil v uniklém telefonickém rozhovoru o tom, že mezinárodní věřitelé kontrolují systém finančního úřadu.
Janis Varufakis. Ilustrační snímek.
Janis Varufakis. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel/Atény – Evropská komise se dnes ohradila proti slovům bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise. Ten v rozhovoru s manažery hedgeových fondů kromě jiného řekl, že trojka věřitelů ovládala nejvyšší řecký finanční úřad, a jeho ministerstvo financí tak nemělo přístup k datům, ze kterých chtělo postavit plán na alternativní platební systém.

Mluvčí Evropské komise Mina Andreeva ale dnes popřela, že by mezinárodní věřitelé měli tento úřad pod kontrolou. "Co pan Varufakis řekl, je nepravdivé. Evropská komise a Mezinárodní měnový fond provádějí pouze technickou asistenci, ale úřad nekontrolují," řekla.

V přepisu telefonického rozhovoru Varufakise s manažery z půlky července, který zveřejnil například řecký deník Kathimerini, Varufakis, mluví o přípravě alternativního platebního systému, který by bylo třeba zavést do praxe, kdyby řecké banky přestala podporovat Evropská centrální banka.

Varufakis v přepisu říká, že za pomoci přítele z vysoké školy, kterého si přivedl na ministerstvo financí, se chystali proniknout k datům v systému, který měli podle něj kontrolovat právě mezinárodní věřitelé.

Řecká opozice žádá po Varufakisovi okamžité vysvětlení. Ten už včera řekl, že novináři smíchali věci, které spolu nesouvisí. Předtím ale už potvrdil pravdivost uniklého přepisu z telekonference s manažery britskému deníku The Telegraph.

Řecké noviny dnes píší o tom, že by případ měla začít vyšetřovat řecká justice. Toho se možná zalekl šéf IT odboru na ministerstvu financí Michalis Hatzitheodorou. Prohlásil, že jakékoli správy o chystaném hackerském útoku na data řeckých daňových poplatníků jsou "absolutně nepravdivé".

Deník Kathimerini k tomu dodává, že Hatzitheodorou přesně odpovídá popisu přítele, kterého si Varufakis měl dovést na ministerstvo financí.

 

Právě se děje

Další zprávy