Vánoce u moře lákají čím dál více Čechů, hlásí cestovky

ČTK ČTK
28. 11. 2013 15:44
Oslabení koruny se do cen last minute zájezdů na zimu zatím nepromítlo.
pláž u pobřeží Karibského moře, Venezuela
pláž u pobřeží Karibského moře, Venezuela | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Čím dál více Čechů chce trávit Vánoce na exotické dovolené, dříve spíše rostla poptávka po silvestrovských pobytech v tropických destinacích. Velká část exotických zájezdů v závěru roku je již vyprodaná. Oslabení koruny se do cen last minute zájezdů na zimu zatím nepromítlo. Vyplývá to z ankety mezi cestovními kancelářemi.

"Oproti předchozím rokům dále posiluje zájem trávit v exotice i Vánoce. Zatímco ještě před čtyřmi až pěti lety byl zájem výhradně o Silvestra, poslední roky roste počet klientů, kteří před vánočním shonem utíkají pod palmy," řekl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Dobře se podle cestovních kanceláří prodávají i egyptská letoviska. "Zájezdy do Egypta na Silvestra jsou vyprodané. Klienti jako alternativu volí Kapverdské a Kanárské ostrovy," dodal marketingový ředitel CK Čedok Tomáš Brejcha.

Slabší koruna ceny nezvýšila

Prodej exotických zájezdů s pobytem v období Vánoc a Silvestra podle serveru Zajezdy.cz meziročně narostl o 11 procent. Největší zájem je o Seychely, Thajsko, Maledivy, Tanzánii a Kapverdské ostrovy. Menší zájem je letos o Dominikánskou republiku, Spojené arabské emiráty a Mauricius. "Poptávka po exotických zájezdech se již několik let pravidelně zvyšuje, a znatelně pak právě přes Vánoce a Silvestra," potvrdila Marika Holečková z CK Neckermann.

"Ceny na linkových letech počítáme dle aktuálního kurzu, protože letenky kupujeme pro klienty v reálném čase. Kurz je pro nás a zprostředkovaně i pro klienty teď méně výhodný, na druhou stranu pozitivně pro klienty působí last minute slevy, takže ceny jsou přibližně stejné, jako byly v loňském roce a nepředpokládáme, že exotika kvůli kurzu podraží," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Na pravidelných leteckých linkách je nyní již velmi obtížné sehnat letenky do exotických destinací za výhodnější cenu. Podle cestovní agentury Invia.cz je největší míra vyprodanosti na Vánoce a Silvestra u pobytů na Maledivách, kde je dostupných pouze 15 procent pobytů z původní nabídky.

"Procento vyprodanosti exotických zájezdů je letos vyšší než v loňském roce touto dobou. Stojí za tím zřejmě kombinace faktorů. Přeliv části nejbonitnějších klientů z Egypta, obava ze zdražení zájezdů po Novém roce a snaha vybrat si včas ze širší nabídky než jaká bude v last minute," dodal Tomáš Cikán z cestovní kanceláře Eso Travel.

Thajsko a Kuba

Loni vycestovalo do exotických zemí přibližně 145 000 Čechů, vyplývá z údajů poradenské společnosti Mag Consulting. Nejnavštěvovanější destinací bylo Thajsko. Zatímco v roce 2012 navštívilo Thajsko asi 33 000 Čechů, letos by jich mělo být okolo 40 000.

Druhou nejoblíbenější exotickou destinací Čechů byla loni Kuba, kam zavítalo 16 000 turistů z České republiky. Třetí místo obsadila Dominikánská republika (13 000).

 

Právě se děje

Další zprávy