Válka sankcí pokračuje. Z ruského trhu by mohl zmizet superb

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
Aktualizováno 18. 8. 2014 11:30
Rusko hrozí další vlnou sankcí, tentokrát by měla zasáhnout dovoz aut. Škodovku by opatření zasáhlo minimálně, většinu vozů totiž vyrábí přímo na místě.
Foto: Škoda Auto

Moskva - Rusko by mohlo zakázat dovoz aut, pokud Spojené státy a Evropská unie uvalí další sankce na Moskvu. Podle agentury Reuters to v pondělí napsal ruský deník Vedomosti. Případné nové embargo by se ovšem prý netýkalo produkce zahraničních automobilek na území Ruska.

Výrobní závody tam mají zahraniční automobilky jako Ford, Volkswagen, Toyota či Hyundai Motor. Automobily v Rusku vyrábí také mladoboleslavská Škoda Auto. Pro českou automobilku, která patří do koncernu Volkswagen, je Rusko jedním z největších trhů.

Nová vlna sankcí by ale Škodovku zasáhla minimálně, většinu produkce, která je určená pro tamní trh, totiž vyrábí právě na místě - závody má v Nižném Novgorodu a v Kaluze. V prvním vyrábí modely Octavia a Škoda Yeti, ve druhém Octavii, Fabii a Rapid. Z Čech dováží pouze vůz Superb.

"Situaci sledujeme, do Ruska nyní dovážíme z českých výrobních závodů modely Roomster a Superb. Zatímco u Roomsterů je to minoritní záležitost, ročně se jich v této zemi prodá jen několik set, u Superbů jsou to tisíce," uvádí mluvčí Škoda Auto Jozef Baláž.

"Pokud by se situace se sankcemi skutečně vyostřila, asi bychom začali uvažovat o možnostech zavedení výroby tohoto modelu v některém ze závodů na území Ruské federace. Je to ale zatím příliš čerstvá záležitost," dodává.

Návrh zváží Putin

Podle listu Vedomosti byly návrhy na nová opatření již odeslány ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ke zvážení. Rozhodnutí ohledně přípravy nových omezení ale zatím údajně nepadlo.

Vedomosti přitom uvádějí, že v letošním prvním pololetí se dovezená auta na celkovém prodeji osobních automobilů v Rusku podílela z 27 procent. U nákladních aut to bylo z 46 procent a u autobusů z 13 procent.

Západní státy uvalily restrikce na Moskvu kvůli jejímu spornému počínání v ukrajinské krizi. Nejnovější kolo protiruských sankcí z konce července se dotýká kromě jiného tamní energetiky, zbrojního průmyslu a finančního sektoru. Na sankčním seznamu jsou i desítky osob blízkých Putinovi.

Rusko ale popírá, že separatisty na východní Ukrajině vyzbrojuje. V reakci na západní sankce zakázalo dovoz vybraných zemědělských produktů z Austrálie, Evropské unie, Kanady, Norska a Spojených států.

_______________________________________________________

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy