Kde Evropa vyrábí vakcíny. Jedna továrna je i v ČR, jediná v postkomunistickém bloku

Ekonomika kng jkr Ekonomika, Evropa v datech, kng, jkr
3. 4. 2021 11:59
V Evropě funguje 52 továren, které vyrábějí různé komponenty vakcín proti koronaviru. Čtvrtina z nich je v Německu, jednu výrobnu však najdeme i v Česku, jako jedinou v postkomunistickém regionu. Nejvíc závodů využívá duo Pfizer/BioNTech, které má takových míst 12. Přehled projektu Evropa v datech ukazuje, kde všude se vyrábí „jízdenky ven z pandemie“.

Kde se vyrábí vakcíny

Pro posun mapy použijte dva prsty.

Zdroj dat: ec.europa.eu

Podle údajů Evropské komise a studie Evropské sítě datové žurnalistiky se nejvíce továren na výrobu vakcín proti covidu-19 nachází v Německu. Zastoupení tam má ve 14 továrnách sedm farmaceutických značek. Druhý nejvyšší počet výroben je ve Francii, a to devět. Naprostá většina továren se nachází v západní Evropě, závod ve středočeské Bohumili je v současnosti jediný v postkomunistických zemích EU.

Vyrábí se zde klíčová složka americké vakcíny Novavax, která zatím nebyla schválena pro použití v EU. Nyní se nachází v poslední fázi testování. V Bohumili však vzniká jen jedna ze složek, finální kompletace vakcíny bude probíhat v Německu.

Nejvíce továren v Evropě provozuje výrobce Pfizer/BioNTech, má jich 12. “Druhé místo patří německé společnosti CureVac. Její vakcína vyráběná v osmi továrnách rozmístěných po čtyřech evropských zemích zatím čeká na schválení," dodává Tomáš Odstrčil z projektu Evropa v datech.

Čtyři schválené vakcíny

Evropská komise na základě stanoviska Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA) zatím pro použití v EU registrovala čtyři vakcíny. Kromě té od Pfizer/BioNTech také očkovací látky od firem Moderna, AstraZeneca a Johnson&Johnson.

Procesy ověřování vakcín jsou nyní rychlejší než při běžném postupu, a to díky takzvané podmíněné registraci. Ta předběžně hodnotí bezpečnost a účinnost vakcín, čímž Evropě umožňuje rychlejší schvalování léčiv v případě nouze. Podobně se schvalovala i vakcína Ervebo na virus ebola v roce 2019.

EMA ale nadále trvá na přísných testech, které dokážou odhalit možné problémy s jednotlivými látkami. Firmy totiž musí úřadům dodávat mnoho podrobných dat nejen předtím, ale i poté, co už je látka nasazena k použití. Schvalování přitom může trvat i několik měsíců. Například vakcínu Moderny EMA doporučila ke schválení za 51 dnů, AstraZenecu za 120 dnů.

Předpokládá se však, že rychlejší bude registrace upravených vakcín, které se vyvíjejí kvůli mutacím koronaviru. „V současné době už vakcínám rozumíme. Víme, že jsou velice bezpečné, a víme, jak je vyrábět. To jsme ještě před půlrokem úplně nevěděli,“ vysvětluje Hans-Georg Eichler z Evropské lékové agentury. „Můžeme říct, že budeme schopni urychlit schvalování druhé generace vakcín na základě vysoké úrovně důvěry a toho, co víme už nyní.“

Kromě vakcín, u kterých už očkování probíhá, a těch, které jsou právě ve fázi testování, jsou evropské úřady v kontaktu také s více než padesáti dalšími firmami, jejichž vakcíny se nachází v různých fázích vlastního vývoje.

Společné nákupy se vyplatí všem stranám

Výstavbu a dovybavení některých továren umožnily také společné evropské nákupy vakcín pro členské země. Jednotlivé výrobce motivují k rozšíření výrobních linek i mimo hranice svých mateřských států. Tím si zvyšují odbyt a zároveň si usnadňují distribuci již vyrobených vakcín.

Objednané dávky (mil.)

Počet zajištěných dávek

Pfizer/Biontech

600

Moderna

460

CureVac

405

AstraZeneca

400

Johnson & Johnson

400

Sanofi/GSK

300
Předběžná jednání

Novavax

200

Valneva

60

Zdroj dat: ec.europa.eu

Evropa v současnosti uzavřela smlouvy se šesti výrobci vakcín na bezmála 2,6 miliardy dávek, přičemž dalších 260 milionů je v předběžném jednání. Největší objem vakcín zajišťuje firma Pfizer/BioNTech, od které si Evropa objednala 600 milionů dávek. Celkově dojednané nákupy tak zhruba třikrát převyšují množství potřebné k naočkování všech obyvatel EU.

Česko má podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) objednáno 26 milionů dávek. Podle serveru iHNed.cz ale Česko objednalo jen 81,1 procenta dávek vakcín proti covidu-19 z toho, na co mělo od Evropské komise nárok. Podle ministra je však objednané množství plně dostačující.

 

Právě se děje

Další zprávy