V úterý a ve středu nelétáme. Piloti Lufthansy opět stávkují

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 9. 2015 22:12
Stávka bude mít dopad na všechny dálkové lety a na veškerou nákladní dopravu z Německa. Firma věří, že většinu cestujících i tak přepraví. Spor mezi odborovým svazem pilotů a vedení firmy je dlouhodobý. Piloti například chtějí i nadále možnost předčasného důchodu v 55 letech, firma chce hranici posunout o čtyři roky výš.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Frankfurt - Piloti německé letecké společnosti Lufthansa budou v úterý a ve středu opět stávkovat. Oznámil to dnes odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC).

Protest bude součástí dlouho trvajícího sporu kvůli mzdám a důchodům. Stávka začne v úterý v 08:00 SELČ a trvat by měla do středeční půlnoci. Zatímco úterní protest se dotkne dálkové a nákladní přepravy, středeční stávka zasáhne podle odborů lety na krátké a střední vzdálenosti, včetně letů provozovaných nízkonákladovou divizí Germanwings.

Definitivně zrušeno je kvůli úterní stávce zatím 84 ze zhruba 170 úterních dálkových letů. Lufthansa dodala, že ten den uskuteční všech sedm plánovaných nákladních letů.

Aerolinky mají na každý den naplánováno zhruba 1500 letů, většinu z nich právě na krátké a střední vzdálenosti, napsala DPA. Odbory o prodloužení stávky i na středu informovaly dnes večer. Reakce Lufthansy na toto vyjádření není zatím známa.

Společnost může část letů zachovat díky dobrovolníkům z řad pilotů, kteří se stávky neúčastní. Firma vyjádřila přesvědčení, že se jí podaří přepravit většinu cestujících do jejich cíle. Pokud to bude možné, hodlá je přesunout na jiné lety svých aerolinek nebo konkurenčních leteckých společností.

Spor mezi svazem VC a vedením Lufthansy se táhne už více než rok. Piloti mimo jiné požadují zachování přechodného opatření, které jim umožňuje odejít do penze v 55 letech a podle něhož jim Lufthansa do dovršení zákonného důchodového věku minimálně 65 let vyplácí část mzdy. Aerolinky chtějí pro nové zaměstnance posunout věkovou hranici odchodu do důchodu na 59 let.

Lufthansa bojuje o udržení podílu na trhu a snaží se snižovat náklady, aby mohla lépe konkurovat společnostem jako Ryanair. Vztahy mezi odborovým svazem, který zastupuje kolem 5000 pilotů Lufthansy a Germanwings, a vedením se minulý týden opět zhoršily, když zkrachovaly rozhovory o nové kolektivní smlouvě.

Piloti nabídli ústupky, včetně prodloužení důchodového věku, ale výměnou chtěli, aby Lufthansa zastavila proces zaměstnávání pilotů v divizi Eurowings podle jiných pracovních smluv než německých. Eurowings má rakouskou provozní licenci.

Piloti kvůli sporům za posledních 18 měsíců již dvanáctkrát stávkovali a způsobili tak firmě značnou finanční újmu. Protesty v minulosti ovlivnily rovněž letecké spojení mezi Německem a Českou republikou.

 

Právě se děje

Další zprávy