Nešťastný vybuchující telefon Samsung Galaxy Note 7 nesmí na palubu letadel

ČTK ČTK
15. 10. 2016 21:14
Američtí cestující od soboty nesmějí na palubu letadel vnášet telefony Samsung Galaxy Note 7, které mají přetrvávající problémy se vznícením baterií. "Chápeme, že zákaz těchto telefonů v letecké přepravě způsobí některým cestujícím potíže, ale prioritu musí mít bezpečnost všech lidí na palubě," uvedl americký ministr dopravy Anthony Foxx. Samsung se tento týden rozhodl definitivně ukončit výrobu i prodej tohoto modelu telefonu.
Hořící Samsung Galaxy Note 7
Hořící Samsung Galaxy Note 7 | Foto: Reuters

Washington/Milán/Berlín - Ve Spojených státech v sobotu vstoupilo v platnost vládní nařízení zakazující přítomnost telefonů Galaxy Note 7 od jihokorejské společnosti Samsung Electronics na palubách letadel. Zákaz telefonů Galaxy Note 7 vyhlásily také některé jednotlivé aerolinky, například italská společnost Alitalia či německá firma Air Berlin.

Samsung se tento týden rozhodl definitivně ukončit výrobu i prodej telefonu Galaxy Note 7 kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterií.

"Chápeme, že zákaz těchto telefonů v letecké přepravě způsobí některým cestujícím potíže, ale prioritu musí mít bezpečnost všech lidí na palubě," uvedl americký ministr dopravy Anthony Foxx. Cestujícím, kteří se zákaz pokusí porušit, bude podle ministerstva telefon zabaven a může jim hrozit pokuta.

Stovka případů přehřátí baterií v USA

Americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) uvedla, že ve Spojených státech zaznamenala téměř stovku případů přehřátí baterií telefonů Galaxy Note 7. K jednomu vznícení telefonu tento měsíc došlo na palubě letadla aerolinek Southwest Airlines, napsala agentura AP.

Smartphone Galaxy Note 7 vstoupil na trh v srpnu a měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone od americké společnosti Apple. Kritici přijali Galaxy Note 7 dobře, ale po několika dnech od zahájení prodeje se začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak, že s tímto modelem něco není v pořádku.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci nebo výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. V poslední době se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, což Samsung přimělo k úplnému ukončení výroby a prodeje tohoto modelu.

 

Právě se děje

Další zprávy