V unii se letos sklidilo více vína. Na cenu by to podle zemědělců mít vliv nemělo

ČTK ČTK
4. 11. 2015 21:26
Sklizeň vína letos v EU vzrostla o 2,7 procenta. Největším producentem byla Itálie, následuje Francie. S kvalitou hroznů a hektarovými výnosy jsou spokojeni i čeští vinaři. Menší výrobu naopak hlásí Španělsko, tamní zemědělci doplatili na dlouhé sucho.
Vinná réva. Ilustrační foto
Vinná réva. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brusel - Sklizeň vína v Evropské unii v letošním roce vzrostla o 2,7 procenta na 171,2 milionu hektolitrů a kvalita vína je díky teplému počasí velmi dobrá. Zároveň Itálie předstihla Francii a stala se největším producentem na světě, uvedlo evropské sdružení zemědělských organizací COPA/COGECA.

"Letošní rok můžeme s klidem označit za vzorový," řekl agentuře AP zástupce tohoto sdružení Thierry Coste. "Kvalita bude velmi dobrá, a co se týče cen, není důvod, aby se podstatněji měnily," tvrdí.

Sklizeň v Itálii se zvýšila o 12 procent na 50,3 milionu hektolitrů. Podobně jako v řadě dalších evropských zemí i zde bylo dostatečně teplo a sucho na to, aby se škůdci příliš nerozmnožovali a aby vyrostly kvalitní hrozny.

Výrazně naopak klesla produkce ve Španělsku, kde se kvůli dlouhému suchu v jižních oblastech snížila o zhruba čtvrtinu na 40 milionů hektolitrů. I zde ale byla úroda vysoce kvalitní, uvádí Javier Pozar ze španělského sdružení vinařů.

Také čeští vinaři si letos pochvalují kvalitu hroznů i hektarové výnosy. Podle dosavadní sklizně bude letošní rok nadprůměrný a výnos dosáhne patrně 6,5 tuny z hektaru, což je 1,5 tuny nad dlouhodobým průměrem, uvedl minulý měsíc Svaz vinařů.

 

Právě se děje

Další zprávy