V suchých oblastech Česka mají vzniknout nová vodní díla

ČTK ČTK
9. 10. 2014 16:57
O koncepci ochrany před dopady sucha a nedostatkem vody poprvé jednala meziresortní pracovní skupina.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V oblastech opakovaně postihovaných nedostatkem srážek, především na jižní Moravě, Rakovnicku a Žatecku, by měla do budoucna vzniknout nová vodní díla. S odvoláním na nedávno vzniklý materiál, který má pomoci řešit negativní dopady sucha, to dnes uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pomoci předcházet suchu by podle něj měla také opatření na zvýšení kvality půdy a využívání moderních postupů ve výrobě.

Podle mluvčího ministerstva Hynka Jordána dnes o koncepci ochrany před dopady sucha a nedostatkem vody poprvé jednala meziresortní pracovní skupina. Ta vznikla spojením pracovních týmů ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí v reakci na letošní jarní sucho. Nedávno vzniklý materiál má být po rozpracování předložen ke schválení kabinetu.

"Z vlastních zkušeností moc dobře vím, jaké škody na plodinách a úrodě dlouhodobé sucho způsobuje," uvedl Jurečka. "Kromě výstavby vodních děl v regionech opakovaně postižených nedostatkem srážek, především na jižní Moravě, Rakovnicku a Žatecku, je nutné zaměřit opatření také na zvýšení kvality půdy a na využívání moderních postupů v zemědělské výrobě," dodal.

Především jihomoravské zemědělce sužuje v posledních letech pravidelně nedostatek srážek. Na to, že se tamní podnebí kvůli stále proměnlivějšímu počasí stává méně příznivé pro zemědělství, upozorňují několik let také hydrometeorologové. V oblasti se přitom nachází naprostá většina tuzemských vinic, je také významnou obilnicí.

 

Právě se děje

Další zprávy