V sobotu zhasněte. Pomůžete tím celé planetě

vt
29. 3. 2012 12:44
Celosvětového happeningu Hodina Země se letos v Česku zúčastní desítky firem i měst.
Takhle při loňské Hodině Země potemněla Kutná Hora.
Takhle při loňské Hodině Země potemněla Kutná Hora. | Foto: Ondřej Besperát

Hodina Země, celosvětový happening propojující obce, firmy a jedince, kteří berou vážně své závazky vůči životnímu prostředí, se letos opět uskuteční poslední březnovou sobotu - 31. března.

Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku.

Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin - zhasnutí světla - je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu. Akce zároveň slouží jako možnost prezentace závazků a cílů v oblasti životního prostředí. Každý z nás již něco dělá, každý z nás může udělat více.

Hodina Země se koná vždy poslední březnovou sobotu od 20.30 do 21.30 místního času. Pozitivní vlna tmy tak postupně oběhne celou planetu - začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa. Celosvětově kampaň pořádá Světový fond na ochranu přírody (WWF), v České republice pak Ekologický institut Veronica.

Pět let „dobré" tmy

Počátek historie Hodiny Země se datuje k 31. březnu 2007, kdy více než 2,2 milionu domácností a firem v australském Sydney vypnulo na hodinu svá světla. O  rok později se do akce se zapojilo na 370 měst a obcí ve více než 35 zemích.

Kampaň se proměnila z události v Sydney v celosvětové hnutí za trvale udržitelný život. V roce 2008 v rámci Hodiny Země zhaslo svá světla odhadem až 100 milionů lidí po celém světě a loni už Hodina Země zasáhla životy více než 1,8 miliardy lidí. Na stále nebezpečnější změnu klimatu tak svým zhasnutím symbolicky upozornilo také 134 českých obcí, 60 firem a tisíce jednotlivců. Vyslali společný signál, že je třeba klást větší důraz na politiku ochrany klimatu, energetické úspory a šetrnější zacházení s životním prostředím.

Také letos přislíbilo svou účast mj. doposud 144 obcí a desítky firem, mezi nimiž nechybí ani ty opravdu velké - ČSOB, Coca-Cola, Skanska, Vodafone, Telefónica, Tesco a mnohé další.

Chcete se také připojit? Firmy se mohou hlásit na [email protected]. Další informace jsou k dispozici na www.veronica.cz/hodinazeme/ a na adrese http://www.veronica.cz/hodinazeme/firmy/ najdete ty společnosti, které už se k Hodině země připojily.

 

Právě se děje

Další zprávy