V sobotu odbije Hodina Země, připojíte se?

CSR Fórum
25. 3. 2011 16:06
Ve 20:30 lidé po celém světě na hodinu zhasnou, aby připomněli potřebu ochrany klimatu
Divoká květena na kopci shlíží na ledovými krami posetý fjord blízko jižně položeného města Narsaq v Grónsku, 27. července 2009.
Divoká květena na kopci shlíží na ledovými krami posetý fjord blízko jižně položeného města Narsaq v Grónsku, 27. července 2009. | Foto: Reuters

Praha - Každoroční globální akce, která má za cíl upozornit na potřebu ochrany klimatu, se blíží. Akce Hodina Země 2011, pořádaná neziskovou organizací WWF, které se mohou zúčastnit lidé, města i firmy, se letos uskuteční 26. března mezi 20.30 a 21.30 večer.

V České republice jsou oficiálními partnery Hodiny Země platforma Byznys pro společnost a Ekologický institut Veronica.

První ročník Hodiny Země se uskutečnil 31. března 2007. V roce 2010 se Hodina Země ve svém čtvrtém roce existence zapsala do historie jako dosud nejrozsáhlejší dobrovolná akce vůbec.

Svá světla vypnulo 4616 měst ve 128 zemích. V České republice se loni zapojilo 34 obcí a měst, 35 firem a společností a pomocí Facebooku přes 20 000 lidí. "Hodinou Země ovšem zájem o klimatickou změnu pouze začíná," říká Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

"Hodina pro planetu jistě není mnoho," říká Pavlína Kalousová z platformy Byznys pro společnost. "Ale primárním smyslem akce není ušetřit spotřebovanou energii, nýbrž upozornit na zájem o ochranu klimatu a společně s dalšími lidmi prožít tu neuvěřitelnou společnou sílu spojenectví."

Do Hodiny Země se zapojují i firmy, které svou účastí demonstrují svůj zájem podílet se na ochraně klimatu a životního prostředí. Obvykle zhasnou třeba vnitřní osvětlení, logo firmy či vnější osvětlení své budovy. Do akce mohou firmy aktivně zapojit i své zaměstnance.

„Ochrana klimatu je klíčovým tématem pro udržení základních parametrů přežití na celém světě," říká Pavlína Kalousová z BpS. „Firmy jsou jedním z hybatelů těchto aktivit, neboť vedle zavádění opatření ve svých provozech přinášejí také nové technologie, šetřící energii, vodu a podobně."

Také v sobotu večer zhasnete?
Také v sobotu večer zhasnete? | Foto: Aktuálně.cz

Hodina Země je tedy pouze demonstrativním aktem jen zdánlivě. Česká platforma Byznys pro společnost proto motivuje své členské firmy, aby se do akce zapojily. Pro tuto chvíli se již zapojily takové firmy jako je E-ON, Vodafone, PwC, ČSOB, ING, SKANSKA a mnohé další. Informace o tom, jak se k akci připojit, najdete na www.byznysprospolecnost.cz.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy