Celníci našli v Sapě dvě tuny ryb. Vlastník je musí zničit, nebo poslat zpátky

ČTK ČTK
23. 10. 2018 15:01
Ve skladu bylo 1200 kilo krevet z Indie, Vietnamu a Bangladéše, 600 kilo rybího masa z Vietnamu, Irska, Číny a Norska a 360 kilo mušlí z Nového Zélandu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Veterináři s celníky našli v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši neregistrovaný sklad s více než dvěma tunami ryb a mořských plodů. Veterináři provozovateli zakázali uvádět produkty na trh, bude je tak muset buď zlikvidovat v asanačním podniku nebo poslat zpět do zemí původu. Také mu hrozí milionová pokuta, sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Ve skladu bylo 1200 kilogramů krevet z Indie, Vietnamu a Bangladéše, 600 kilogramů rybího masa z Vietnamu, Irska, Číny a Norska a 360 kilogramů mušlí z Nového Zélandu. "Provozovatel skladu navíc neinformoval SVS o příchodu zboží do místa určení, tedy do skladu. Došlo tak k porušení jak veterinárního zákona, tak zákona o potravinách," dodal mluvčí.

V září veterináři s policisty, zemědělskými inspektory a celníky provedli v tržnici Sapa osm kontrol, při šesti z nich zjistili pochybení. Objevili zkažené potraviny, špatně označené živočišné produkty i nevhodně skladované potraviny. Provozovatelům, kteří problematické potraviny skladovali nebo přepravovali, hrozí pokuta až 50 milionů korun.

"Nejvážnější prohřešek, kterým se inspektoři SVS na místě zabývali, bylo 17 kilogramů neoznačeného vepřového masa a zkažených ryb ve výrobně lahůdek. SVS tyto potraviny znehodnotila barvou a nařídila jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele," uvedl tehdy mluvčí.

Kontroly jsou v tržnici Sapa často, například loni v těsné blízkosti tržnice našli veterináři v nelegálním skladu 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. V areálu Sapa pak našli sklad hovězího, vepřového a drůbežího masa a ryb neznámého původu.

Neregistrované sklady potravin nezjistili v posledním roce pražští veterináři jenom v Sapě, ale také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy