V řetězcích přibývá krádeží mraženého zboží, zloději jej prodávají na černém trhu

ČTK ČTK
19. 9. 2015 12:34
Cílem zlodějů v supermarketech je stále častěji chlazené či mražené zboží, například lososi nebo krevety. Jde tedy o dražší sortiment, kde kilogram vyjde i na několik stovek korun. Podle průzkumu agentury Securitas se počet krádeží meziročně zvýšil o 40 procent. Obchodníci si kvůli zlodějům začínají pořizovat termokamery.
Mrazáky v supermarketu ilustrační foto.
Mrazáky v supermarketu ilustrační foto. | Foto: Ahold

Praha - Organizované skupiny zlodějů se v obchodních řetězcích v poslední době stále častěji zaměřují na krádeže dražšího chlazeného a mraženého zboží. Jde například o lososy či krevety. Zloději je poté prodávají na černý trh.

Upozornila na to bezpečnostní agentura Securitas. Krádeží mraženého a chlazeného zboží podle ní meziročně přibylo o 40 procent. Někteří obchodníci si kvůli tomu pořizují termokamery.

Zloději se nejčastěji zaměřují na dražší sortiment, například na vybrané ryby, kdy kilogram stojí několik stovek korun. "Po kilogramech mizí i mražené a chlazené kuřecí řízky nebo krevety. Z valné většiny zloději nekradou pro osobní potřebu, ale zboží dodávají na černý trh," uvedl odborník na zabezpečení v maloobchodu Jan Lakner ze společnosti Securitas.

"Ano, i v naší obchodní síti tento trend pozorujeme. Dražší, ale snadno přenosné zboží je to, co zloděje na prodejnách láká. Takové zboží pak lehce dále zpeněží," potvrzuje mluvčí obchodů Albert Dagmar Krausová.

Podle odhadů bezpečnostních agentur se každoročně v tuzemských obchodech ztratí zboží odpovídající 1,5 procenta maloobchodních tržeb, což představuje zhruba 13 miliard korun. Rozmáhají se například "přátelské nákupy", kdy je zloděj domluven s pokladní, či podvody u samoobslužných pokladen v řetězcích, kdy pachatelé účelově přelepují čárové kódy u zboží. Zvyšuje se i agresivita zlodějů. Mezi nejčastěji kradené zboží patří kožichy, kabelky, parfémy, energetické nápoje a alkohol.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy