V případě tvrdého brexitu zavedeme okamžitě celní kontroly, vzkazuje eurokomisař

ČTK ČTK
4. 4. 2019 11:41
Evropská unie v případě odchodu Británie z Evropské unie bez dohody 12. dubna zavede okamžitě celní kontroly. Řekl to ve středu evropský komisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici na tiskové konferenci, na které informoval o připravenosti celních orgánů na brexit bez dohody.
Kolona kamionů.
Kolona kamionů. | Foto: Reuters

Celní kodex EU se bude podle Pierra Moscoviciho vztahovat na veškeré zboží přicházející z Británie. "Musíme zajistit plné uplatňování celního kodexu EU, jakmile Británie (z unie) odejde," uvedl Moscovici.

V případě odchodu bez dohody budou muset být zavedeny nové celní kontroly. To však podle něj neznamená systematické kontroly každého jednotlivého nákladního vozu. Kontroly se budou provádět na základě analýzy rizik.

Společnosti z EU obchodující s Británií se podle něj musí připravit na dodatečné náklady a byrokracii spojené se zvýšením celních kontrol. Také cestující se zavazadly se musejí připravit na větší kontroly než v současnosti.

Některé členské země EU odhadly, že jejich dovozní a vývozní celní formality mohou stoupnout v případě brexitu bez dohody až o polovinu. Moscovici očekává také složité výpočty vrácení daně z přidané hodnoty.

V případě nejcitlivějšího tématu, irské hranice, se Moscovici opatrně vyhnul jasné odpovědi. "Pracujeme úzce a intenzivně s Irskem, abychom zorganizovali tyto kontroly co nejméně rušivým způsobem a co nejdále od hranic," řekl eurokomisař.

Dodal, že EU by mohla poskytnout Irsku více peněz a další pomoc na vyřešení této situace. Zdůraznil, že EU očekává, že Británie splní své povinnosti zaručující otevřenou irskou hranici podle Velkopáteční mírové dohody.

Moscovici vysvětloval plány bloku pro celní orgány v případě mimořádné situace. Podobné tiskové konference o připravenosti na brexit bez dohody plánují tento týden také další eurokomisaři. Mimo jiné se mají týkat dopravy, bezpečnosti potravin, veterinární péče, životního prostředí a rybolovu.

 

Právě se děje

Další zprávy