V Příbrami řeší kuriózní případ. Dělníci navzdory normám obezdili elektrické vedení

ČTK ČTK
24. 11. 2022 11:55
Stavební úřad v Příbrami řeší kuriózní případ přístavby, při níž dělníci obezdili vedení nízkého napětí. Prochází tak vnitřkem budovy, což normy nepřipouštějí. Podle energetiků stavbaři ohrozili bezpečnost distribuční soustavy a případně i životy lidí, kteří se pohybovali poblíž. Stavební úřad vydal výzvu k zastavení prací a věcí se dál zabývá, řekla mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Stavebníka čeká sankce. Jaká bude její výše, zatím není jasné. Podle mluvčí bude záležet na výsledku správního řízení. Na případ upozornil web Příbram.cz.

Dělníci k budově v ulici Pod Lesem přistavěli nové prostory, aniž počkali na přeložku elektrického vedení. Podle úřadu tak stavebník porušil podmínky povolení stavby.

"Stavební úřad vydal výzvu k zastavení prací. Dále bude věc řešena stavebním úřadem na místě stavby včetně uložení příslušných sankcí," dodala Švehlová.

Podle mluvčí Skupiny ČEZ Soni Holingerové dělníci porušili technické normy týkající se vedení nízkého napětí a zároveň ohrozili bezpečnost a spolehlivost distribuční soustavy a případně i životy a zdraví lidí, kteří se v blízkosti pohybovali.

"S investorem jsme v kontaktu a provedeme nápravu. Vedení bude vymístěno na dvě konzole, které umístíme na přistavěný dům. Veškeré náklady na práce spojené s přesunutím vedení půjdou samozřejmě za investorem," sdělila Holingerová. Dodala, že v této oblasti jsou na příští rok naplánovány práce na vedení nízkého napětí. Mělo by být uloženo do země.

 

Právě se děje

Další zprávy